NRK Meny
Normal

Økt fokus på sjømat og helse

Klokken 12 i dag åpnet Norges ledende matfestival, i Stavanger.

Video Gladmat

Gladmatfestivalen er i gang i Vågen i Stavanger.

Gladmat er, med et gjennomsnitt på 250.000 besøkende, den ledende matfestivalen, både i Norge og Norden. Folkefesten arrangeres for 13. år på rad.

Sjømatfokus

I år har festivalen fått 200.000 kroner av Fiskeridepartementet for å sette økt fokus på sjømat.

Det er en av grunnene til at Vidar Skjerahaug, kjøkkensjef hos Jæren hotell lager tang- og taresuppe til de besøkende under festivalen.

– Gladmatfestivalen skal være aktuell i forhold til trender, og er opptatt av helse og sunnhet. Derfor er sjømaten er veldig viktig aktør, sier Mona Vervik, daglig leder i Gladmat.

Mat som medisin

Nordmenn vil nemlig bruke sunn mat som forebyggende medisin i framtiden. Og sjømat vil stå på bordet oftere enn i dag.

Det viser en rapport fra Måltidets Hus i Stavanger, om matvanene våre fram mot 2020.

– Sjømat er en av de viktige retningene i forhold til mat og helse, også fordi det har blitt gjort så lite produktutvikling innen sjømat, sier Erik Lerdahl, prosjektleder for rapporten.

– Hvis du spiser helsebringende mat jevnlig kan det erstatte medisin, legger han til.

Gladmat 2011

Det var trangt om plassen på Gladmatens åpningsdag.

Foto: Anders Fehn / NRK