NRK Meny
Normal

Studenter gjorde narr av funksjonshemmet

Universitetet sier oppførselen er uakseptabel, og at de tar klar avstand fra mobbingen.

Universitetet i Stavanger

Universitet i Stavanger vet ikke hvilke studenter som åpenlyst lo og hermet etter en funksjonshemmet person på campus i dag. De velger derfor å henvende seg til alle studentene med en klar oppfordring om å ta klar avstand fra mobbing av medmennesker.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Vi ble i dag gjort oppmerksom på at en gruppe studenter på 10–12 stykker åpenlyst lo av og hermet etter en funksjonshemmet person, skriver Universitetet i Stavanger (UiS) på sine nettsider.

Maren Østbø var studenten som tipset UiS om hendelsen.

Maren Østbø

Maren Østbø så at en gruppe studenter mobbet en funksjonshemmet på UiS i dag.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Dette skjedde da jeg stod like utenfor Arne Rettedals Hus på campus i formiddag. Jeg fikk se noe jeg aldri hadde trodd jeg skulle se på et universitet, sier Østbø som studerer til å bli barnehagelærer.

Hun forteller at en gruppe med studenter komme gående fra en retning, mens en funksjonshemmet mann kom gående fra motsatt retning like utenfor inngangen til universitetet.

– Da studentgruppen oppdaget mannen, begynt de å peke på ham og etterligne ham. Det var helt tydelig at de gjorde narr av mannen. Mange av studentene lo høyt, sier Østbø.

Laster Twitter-innhold

Ble helt satt ut av medstudenter

Østbø sier hun ble helt satt ut av hendelsen, og reagerte derfor ikke skikkelig før det hele var over. Da hadde både den funksjonshemmede mannen og studentgruppen passert henne, og gått inn i Arne Rettedals Hus.

– Jeg trodde ikke folk drev på slik. Dette skal ikke skje, og jeg er overrasket over at dette skjedde på et universitet der studentene skal være modne, voksne mennesker.

Østbø er klar på at den funksjonshemmede mannen fikk med seg at han ble gjort narr av.

– Jeg tenker at jeg skulle gjerne ha grepet inn, men jeg var vel nesten i sjokk. Det er derfor bra at UiS må viser en tydelig avstand til slik oppførsel.

John Møst

Universitetsdirektør John B. Møst sier at det er uakseptabel oppførsel å gjøre narr av andre på campus.

Foto: UiS

Universitetsdirektører reagerer sterkt

– Dette er helt uakseptabel oppførsel. Vi tar sterkt avstand fra dette, sier John B. Møst, universitetsdirektør på UiS, til NRK.

Han forteller at UiS ikke vet hvilke studenter det dreier seg om, og at de derfor velger å henvende seg til alle studentene med en klar oppfordring om å ta klar avstand fra mobbing av medmennesker.

– Denne type oppførsel skal vi ikke ha på campus, sier universitetsdirektøren.

Universitetet håper nå at de involverte bestemmer seg for en mer anstendig og voksnere oppførsel i framtiden.