NRK Meny
Normal

Se detektorklubbens historiske funn fra helga

Like ved Hafrsfjord har Rygene detektorklubb gjort flere funn som får arkeologer til å glise om kapp med sola.

Arkeologiske funn ved Hafrsfjord

DETEKTORFUNN: Øverst til venstre i bildet er et rundt britisk beslag fra vikingtiden. Det er laget av bronse, med emalje og blått glass i midten. Øverst til høyre er et vektlodd fra den samme tiden. Nederst til venstre er det to draktspenner fra rundt år 500. Helt til høyre er et blykors med runeskrift fra rundt år 1100.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

– Vi har gjort over 50 funn i helga, men det er fem funn som virkelig skiller seg ut, sier Morten Eek i Rygene detektorklubb.

Morten Eek

Morten Eek gleder seg over helgas funn.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

I hendene holder han en boks med verdifulle gjenstander. Alle funnene er gjort av 30 detektorentusiaster som denne helga har vært med på en stor skattejakt i Stavanger og Sola kommune.

– Vi har gjennomsøkt en haug av jorder, og det vi har funnet er utrolige flotte gjenstander. Ting som faktisk kunne ha blitt knust ved neste pløying eller gjødsling. Det er på en måte et historisk hjelpearbeid vi har gjort, sier Eek.

Han står et steinkast fra Hafrsfjord, der Norge ble samlet til ett rike i 872. Ved siden av Eek, står arkeologene Anders Strinnholm og Olle Hemdorff fra arkeologisk museum, og stirrer på alle de historiske gjenstandene som er gravd fram.

– Det er fantastiske funn som er gjort, sier arkeolog Strinnholm.

– Viser kontakten med britene

Det er spesielt en rund, liten, medalje-lignende gjenstand som opptar arkeologene.

Anders Strindholm og Olle Hemdorff

Arkeologene Anders Strinnholm og Olle Hemdorff er glad for funnene som er gjort i helga.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

– Det er et beslag som trolig har blitt brukt som utsmykning av en ridesal. Det er laget av bronse, og det ser ut som det har blått glass i midten. Det interessante med dette funnet, er at det trolig er britisk. Det er fra England eller Irland på 900-tallet, og det viser jo tydelig kontakten mellom Norge og britene i vikingtiden, sier Strindholm.

Han og kollegaen kan ikke få skrytt nok av jobben detektorklubben Rygene har gjort denne helga.

– De har gjort noen fantastiske funn. Nå skal gjenstandene analyseres, men jeg er allerede sikker på at flere funnene kommer til å bli viktige for arkeologisk museum, sier Hemdorff.

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves

Og mens gjenstanden studeres nærmere, ropes det plutselig høyt fra en gjeng noen hundre meter unna.

– Et nytt funn er gjort!, roper Eek.

Mennene skynder seg nedover jordet på Revheim.

– Slik som de vinker på oss, er det nok noe bra. Så gøy, sier Hemdorff.

Mannen bak funnet er Hugo Falck. Han er ikke sikker på hva det er han har i hånda, men arkeologene tror det også er et ridesal-beslag fra vikingtiden.

– Dette var utrolig moro. Jeg har leita i timevis uten å finne noe annet en skrot, så dette var en skikkelig bra avslutning på skattejakta, sier Falck.

I helgen håper Rygene detektorklubb sammen med eksperter fra blant annet Danmark, for å finne spor fra vikingtiden rundt Hafrsfjorden.

SE VIDEO: Slik så det ut da de ivrigste medlemmene i Rygene detektorklubb begynte på helgas store undersøkelse rundt Hafrsfjord.