Gjør Stavanger domkirke om til operascene

Ved påsketider skal profesjonelle solister, og sang- og musikkstudenter fra Universitetet i Stavanger sette opp kritikerrost opera av bibelhistorien om «David og Batseba».

Opera i Stavanger domkirke

NYTT SAMARBEID: Regissør Mette Langfeldt Arnstad, kunstnerisk leder Elizabeth Norberg-Schulz og komponist Ståle Kleiberg setter opp opera om «David og Batseba».

Foto: Gunnar Grøsland / Stavanger domkirke

– Da jeg hørte Ståle Kleibergs opera basert på bibelhistorien om «David og Batseba» falt jeg pladask, sier sangprofessor Elizabeth Norberg-Schulz ved Universitet i Stavanger.

Dermed blir neste års studentopera Kleibergs prisnominerte verk.

Norberg-Schulz skal som vanlig være kunstnerisk leder, men denne gangen på en annen scene.

– Vi skal bruke Stavanger domkirke. Det er en helt annen akustikk her, enn i universitetets egen sal, sier sangprofessoren.

Første gang verket vises som fullverdig opera

Kleiberg er også veldig fornøyd med at middelalderkatedralen skal gjøres om til operascene. Det blir første gang hans stykke vises som en fullverdig opera med orkester, kor og teater.

– Selv om verket har vært gjort mange steder, har det aldri vært gjort i en full scenisk versjon som det nå skal. Det er veldig spesielt for meg at det også er i hjembyen min det skjer, sier stavangerkomponisten.

En innspilling av Kleibergs oratorium fra 2012, med Trondheim Symfoniorkester, ble nominert til både Grammy- og Spellemannpris.

I mars skal operaen altså framføres av to gjestesolister, Stavanger Domkirkes guttekor, Bjergsted kammerkor og Bjergsted Symfoniorkester.

Løfter kirkegulvet

Det er Mette Langfeldt Arnstad fra Rogaland Teater som har regien, og hun vil gjøre midtgangen i Domkirken om til scene.

– Vi vet hvor kor og orkester klinger best, så de skal være i koråpningen. Og så bygger vi opp kirkegulvet rundt et meter, og snur stolene mot midtgangen. Det tror jeg blir en spennende løsning, sier Langfeldt Arnstad.

Den dramatiske, gammeltestamentlige historien er også opphavet til begrepet Uriaspost, etter hærføreren Uria. Han blir sendt av Kong David til en post der han garantert ikke vil overleve, slik at David kan gifte seg med Urias vakre kone Batseba.