Slik tror de musikken var for 3000 år siden

Via prosjektet «Klang av oldtid» har Gaute Vikdal og Jens Christian Kloster gjenskapt bronselurene fra bronsealderen, og nå drar de på turne for å gi folk en smak av oldtidens musikk.

Gaute Vikdal og Jens Christian Kloster

Jens Christian Kloster (t.v.) og Gaute Vikdal illustrerer hvordan bronselurene skal brukes.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Bronselurene ble brukt i bronsealderen 1000 år før Kristus. Men nå har Gaute Vikdal og Jens Christian Kloster tatt i bruk den eldgamle tradisjonen igjen.

– Det startet med at vi klarte å gjenskape bronselurene som vi alltid har sett på i monter på museum. Da laget vi et band som heter «Klang av oldtid», forklarer Vikdal, som er prosjektleder for turneen de nå er ute på.

Bandet består av seks medlemmer der fire spiller på bronselur, resten på slagverk og sang. Nå turnerer det originale bandet over hele Norden.

Forsker på hvordan musikken var

De spesielle instrumentene er inspirert av oksehornene, og rørene er cirka 2.20 meter lange.

– Bronselurene med denne krøllformen er helt unike for Norden, forklarer Vikdal.

Den musikalske gjengen lurer veldig på hvordan bronselurene ble brukt for 3000 år siden.

– Vi forsker på hvordan de kan ha spilt. Vi tenker at den eneste måten å finne ut av det på er ved å spille på instrumentene, sier Kloster, som hører til Universitetet i Tromsø.

Hadde sin storhetstid for 3000 år siden

Gaute Vikdal

Gaute Vikdal med sitt bronsehorn.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Lurene hadde sin storhetstid 1100-600 før Kristus, da jernalderen sto for tur forsvant bronsehornene.

– De ble gravd ned i jorden, mest sannsynlig som offer. På det tidspunktet var det skift i religion, og da kvittet de seg med slike gjenstander, forklarer han.

«Klang av oldtid» har allerede rukket å spille to konserter i Rogaland. Og i dag har de sin siste konsert i fylket klokka 18.00 på Nordvegen Historiesenter på Karmøy.

Se reportasjen fra 2013.