Hopp til innhold

Gjenskaper 200 år gammelt drama

18. mars 1814 skulle Stavangers borgere velge en representant til riksforsamlingen på Eidsvoll. Det ble en dramatisk dag i Stavanger Domkirke. Tirsdag blir dramet gjenskapt med teater, sang og dans.

200 år gammelt drama gjenskapes når 18. mars 1814 skal spilles i Stavanger Domkirke.

VIDEO: Sture Mønnich spiller Peder Valentin Rosenkilde.

Mandag kveld hadde skuespillere og sangere en siste gjennomkjøring. På kirkegulvet skal de blåse liv i den historiske dagen, og gi publikum en mulighet til å oppleve det som skjedde.

– Det blir drama, humor og spenning. Du kan sette deg tilbake og nyte flott musikk og dans, sier skuespiller Gunnar Olav Osjord.

Han spiller skipper Haaver Sømme, mannen som for 200 år siden gikk i bresjen for å finne en motkandidat til Peder Valentin Rosenkilde. Rosenkilde var foreslått som representant til Eidsvoll av byfogd Løwold.

Borgerskapets mann

– Rosenkilde drev kapervirksomhet. Det dreier seg om at i krigstid fikk man omtrent tillatelse til å ta andre lands handelsskip. Det gjorde Rosenkilde, og så solgte han skipene etterpå.

– Dessuten vakte det oppmerksomhet at han hadde bygget seg et storslått hus på Straen i flotteste parisiske stil, mens folket sulta på grunn av embargoen som engelskmennene hadde satt i gang under Napoleonskrigene, forteller Osjord.

Valgt ved et kupp

Men da Sømme og en rekke andre skippere og håndverkere nektet å godta den kontroversielle Rosenkilde, og forlot Stavanger Domkirke for å finne en ny kandidat, ble en historisk avgjørelse tatt. 43 av de 50 som satt igjen i domkirken valgte Rosenkilde til eidsvollsmann.

– Det var jo et kupp, og det er vel derfor vi står her i dag – for å prøve å raspe litt i dette her, sier Sture Mønnich som spiller Peder Valentin Rosenkilde.

Mange samarbeider

Sammen med et knippe skuespillere, deltar dansere fra Vågen videregående skole i Sandnes, og kormedlemmer fra Viva (Sandnes kulturskolekor), Canentes sus barbatus, Stemmebandet og Vivace.

Musikken er laget av Eddie Andresen, mens Terje Torkelsen har skrevet manuskriptet. Regissør er Ragnhild Thoring.

Det blir to forestillinger i Stavanger Domkirke tirsdag, klokken 19.00 og klokken 21.00.

Teater i Stavanger Domkirke

Domkirken vakkert lyssatt for anledningen.

Foto: Anders Fehn/NRK