Hopp til innhold

Gjennomgår skadene på Birgitte Tengs på ny

Eksperter i England har fått oversendt flere hundre bilder av skadene på Birgitte Tengs. To interessante rapporter i drapssaken fra 1995 er venta om kort tid.

Birgittesaken

Birgitte Tengs ble ble funnet drept på Karmøy i 1995.

Foto: NRK

– Vi har allerede fått muntlige tilbakemeldinger om at skadebildet som obdusentene i sin tid konkluderte med, det er engelskmennene totalt uenige i, sier faren til Birgitte Tengs sin fetter.

Etter initiativ fra en privatetterforsker og fetteren går patologer i England gjennom skadene på Birgitte Tengs på ny, og gir sin analyse av skadebildet.

17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept noen få hundre meter fra hjemmet sitt på Karmøy. Fetteren ble først dømt, men senere frikjent.

Ønsker innsyn i bevismateriale

Fetteren fikk for nærmere 10 år siden, rett til innsyn i alle sakens dokumenter. Ifølge privatetterforsker Grete Strømme, som bistår familien, mangler fortsatt noe. Nå er kravet anket til Høyesterett.

– Hvorfor har politiet i år etter år nekta oss dette? spør hun.

Birgitte Tengs avis
Foto: NRK

Omsider har Strømme og fetteren fått tilgang til alle bilder av skadene på Birgitte, og fått politiet til å sende disse til eksperter i England.

– Hvis det viser seg at det er feil i ekspertbevis i saken, kan dette føre til en gjenåpning av saken. Det er feil i ekspertbevis som ofte fører til justismord, sier Strømme.

Axiom international i England ønsker ikke å kommentere noe rundt saken.

Venter spent på Kripos-rapport

Rapporten fra England er venta om kort tid. Det er også rapporten fra Kripos. Drapet på Birgitte Tengs er den første saken til Kripos sin Cold case-gruppe. Saken har vært gjennomgått siden februar, og rapporten er venta i løpet av de to neste ukene.

– Jeg tar som en selvfølge at konklusjonen blir at politiet går videre med denne saken. Drapet har aldri vært reelt etterforska, og det tror jeg Cold case ser når de gjennomgår materialet, mener fetterens far.

– Hva sier fetteren selv?

– Han har forventninger til å endelig treffe på politifolk som både vil og kan, sier han.

Fetteren til Birgitte Tengs

Birgittes fetter ble dømt for drapet, men senere frikjent.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

– Jeg mener politiet har svikta i utførelsen av sitt arbeid. Det er en skam og en skandale. Jeg mener at de må anmeldes til spesialenheten for grov uforstand i tjenesten, sier Strømme som jobba på politikontoret i Haugesund på slutten av 90-tallet.

Nå bruker Strømme mye tid på å gjennomgå dokumenter i Birgitte Tengs-saken. Hun er privatetterforsker og samarbeider tett med fetterens familie.

– Vi vil ikke gi oss på at han skal ha fullt innsyn i alt bevismateriale i saken mot ham, sier hun.

Ber politiet sjekke personer inn eller ut

Trolig kommer rapporten fra Cold case før svarene fra England. Kripos-gruppa kan anbefale konkrete etterforskningsskritt til Sør-Vest politidistrikt.

Permer i Birgittesaken
Foto: NRK

Fetterens far mener det er mange personer i den 21 år gamle saken som politiet ikke har kontrollert godt nok.

– Politiet bør ta tak i moduskandidatene som er belyst i saken. Jeg opplever at politiet pakker dem vekk, men kandidatene må sjekkes inn eller ut av saken, sier fetterens far.

Sør-Vest politidistrikt ønsker ikke å kommentere Birgitte-saken før rapporten fra Cold case-gruppa foreligger.