Kambe gir ordførerne frist ut 2015

Oppfordringa fra Høyre på rogalandsbenken er klar. Kommuner som vil påvirke hvordan de slås sammen, må gjøre vedtak før jul. De andre kan vente og se hva staten bestemmer, sier Arve Kambe.

Christine Sagen Helgø, Stanley Wirak og Kristin Skogen Lund på Solamøtet 2015

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H), Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) og NHO-direktør Kristin Skogen Lund på Solamøtet.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Det kler ikke Rogaland å være i et oppsamlingsheat, sa Arve Kambe fra talerstolen på Solamøtet mandag morgen.

Arve Kambe på Solamøtet 2015

Arve Kambe.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Etter at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, NHO-direktør Kristin Skogen Lund og KS-styreleder Gunn Marit Helgesen alle hadde snakka om kommunesammenslåing på talerstolen, kom Kambe med den konkrete oppfordringa.

– Staten må dra Rogaland

Kambe viste til at flere regioner i Rogaland er i gang med samtaler, men samtidig at det ikke er gjort et eneste vedtak om hvordan framtidas kommune-Rogaland skal se ut.

– Dersom det kommer vedtak nå i 2015, vil en allerede året etterpå kunne begynne å jobbe med sammenslåing, siterte Kambe partikollega og statsråd Sanner.

Geir Pollestad og Kristin Skogen Lund på Solamøtet 2015

Geir Pollestad (Sp) og NHO-direktør Kristin Skogen Lund. Før møtet sa Pollestad at han mener Solamøtet hadde hatt godt av at kommunesammenslåing blei belyst av andre stemmer enn dem som lød fra talerstolen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Jan Tore Sanner på Solamøtet 2015

kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Vanligvis er rogalendinger «front runners», og ber om at staten følger vårt tempo. I dette tilfellet er det dessverre staten som må dra Rogaland. Det synes jeg ikke vi kan være bekjent av, sier han til NRK.

– Lyst til at staten skal bestemme? Bare vent.

For å kunne påvirke sin framtidige kommune mest mulig, og unngå pålegg bør kommunepolitikerne bestemme seg i løpet av året, sier han.

– Sørg for å få vedtak før jul. Da kan dere komme i gang i 2016. De som har lyst til at staten skal bestemme – bare vent, sier han.

Før Kambe hadde statsråd Jan Tore Sanner ikke overraskende pekt på at han mener dagens kommunestruktur kanskje passa 50- og 60-tallet, men ikke 2015. Han tok til orde for at noen av de 250 kommunene som har starta samtaler om sammenslåing, omgjør ord til konkret handling.

– Skal vi få en vellykka reform, krever det lederskap lokalt og nasjonalt, og det krever samarbeid. Vi er avhengige av god, lokal forankring, sa Sanner i sin innledning.

Fornuft og følelser fra NHO

NHO-direktør Kristin Skogen Lund gjentok tidligere uttalelser om at fornuften må seire over følelsene når det kommer til kommunesammenslåing.

– Det er en flåsete ting å si, men fellesinteressene må vinne over særinteressene. Summen av særhet er ikke storhet.

Også KS-styreleder Gunn Marit Helgesen trakk fram kommunenes mulighet til å påvirke det framtidige kartet.

– Jeg er overbevist om at dere i Rogaland er best til å se hva som skal til, sa hun.