NRK Meny
Normal

Debuterer med å gi bort musikken

Mens andre artister klager på nedlasting og sviktende CD-salg, tenker 21 år gamle Elise Vatsvaag stikk motsatt. Hun gir bort sine nyinnspilte låter på nett.

Video Gir bort musikk

Video: Gir bort musikk

– Jeg gir låtene gratis fordi det beste for meg er å spre musikken min og navnet mitt til flest mulig, sier Elise Vatsvaag.

21-åringen fra Stavanger går nye veier for å nå ut med sin nyinnspilte musikk. Mens andre artister klager på ulovlig nedlasting og sviktende CD-salg, velger hun å gi bort musikken helt gratis.

– I tillegg til å være kreativ som musikk- og låtskriver kan du være kreativ i måten du gir ut musikken på. Dette er ganske spennende å eksperimentere med i seg selv, sier Vatsvaag.

– Ser nettets muligheter

Tom Brekke

Tom Brekke mener platebransjen åpner for nettets muligheter.

Foto: Erik Waage / NRK

Med plateselskapets velsignelse ska hun gi ut én sang i måneden de neste ti månedene - som publikum kan laste ned helt gratis.

– Platebransjen begynner å omfavne mulighetene som ligger på nettet. Hun er et typisk eksempel på en artist som tør å stå på egne ben og utnytte mulighetene, sier Tom Brekke, musikkutgiver i plateselskapet CCAP.

«Not my music»

Elise Vatsvaag

Elise Vatsvaag går nye veier.

Foto: Erik Waage / NRK

Med støtte fra Kjetil Wolds minnefond dro 21-åringen til New York for å spille inn musikken sin i fjor vinter. Turen har resultert i låtsamlingen «This is not my music».

– Den har fått det navnet fordi jeg har valgt å gi bort musikken gratis. Det er veldig tidsriktig og moderne å gjøre det på denne måten, sier Vatsvaag.

Gratis musikk på nett høres kanskje ikke lønnsomt ut for en artist som vil opp og frem, men Vatsvaag har en plan bak gimmicken.

– Det høres kanskje dumsnilt ut, men det er en tanke bak. Jeg er en relativt ukjent artist, og jeg ville sikkert forsvunnet igjen ganske raskt etter albumutgivelsen. Derfor har jeg valgt å dele opp albumet, og håper jeg får flere følgere for hver låt, sier hun.

Hun mener en låt i måneden vil gjøre det lettere å få folk med, og håper inntektene vil komme andre steder.

– Jeg satser på radiospillinger og en del spillejobber. Dette er begynnelsen på noe, og jeg regner ikke med at det skal ta helt av med en gang. Men jeg tar det steg for steg, sier 21-åringen.