Hopp til innhold

Gikk til sak for hijab – nå har hun kastet den

Malika Bayan gikk til sak mot frisør Merete Hodne da hun ikke fikk bære hijab i frisørsalongen hennes. Frisøren har anket til Høyesterett.

Malika Bayan

Malika Bayan har delt flere bilder av seg selv uten hijab på sosiale medier. (Montasjen til høyre er laget av Bayan selv.)

Foto: NRK/Privat

– Ja, jeg har tatt det valget. Jeg trenger en ny start og gjør det av personlige grunner jeg ikke vil uttale meg om nå, sier Malika Bayan til Jærbladet, som først omtalte saken.

Malika Bayan

Malika Bayan sier til Jærbladet at hun fortsatt er muslim selv om hun har tatt av seg hijaben.

Foto: Privat

– Jeg er fortsatt muslim. Det var et frivillig valg å ta på seg hijaben, og jeg står fritt til å ta den av dersom jeg ønsker det.

Det har foreløpig ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Bayan.

Merete Hodne, som Malika Bayan har tatt til retten, skriver i sosiale medier at hun synes hendelsen er absurd og surrealistisk. Årsaken til at Hodne mener hun bør frifinnes etter diskrimineringsloven er at hun mener hijaben er et politisk, og ikke et religiøst, plagg.

– Dette har ingen betydning for rettssaken. Det som betyr noe er situasjonen som oppsto i 2015. La jenta få fred, sier Hodnes advokat, Linda Eide.

Nektet adgang med hijab

Bakgrunnen for saken er at Malika Bayan høsten 2015, ikledd hijab, gikk inn i frisørsalongen til Merete Hodne på Bryne og spurte hva det kosta å farge håret. Bayan fikk beskjed om at Hodne «ikke ville ta på sånne som henne».

Hodne nekter for å ha sagt dette, og ville ikke betale den 8000 kroner store boten hun ble ilagt. Dermed endte saken i tingretten. Der ble hun dømt til å betale 10.000 kroner pluss saksomkostninger på 5.000. Hun anket saken til lagmannsretten, der boten ble redusert med 3000 kroner. Merete Hodne har anket saken til Høyesterett.

Flere nyheter fra Rogaland