NRK Meny
Normal

50 kilo lettere etter fedmeoperasjon

Svein Terje Imsland (39) har lagt om livsstil og liv siden han ble operert i november. Han er en av de 280 fedmeopereres ved Stavanger Universitetssykehus hvert år.

Flere overvektige skal få hjelp til å endre livsstil. I dag åpnet poliklinikken for sykelig overvektige ved Universitetsjukehuset i Stavanger. Målet er å gi oppfølging til pasienter før og etter en fedme-operasjon.

VIDEO: Etter å ha operert bort en del av magesekken fikk Svein Terje Imsland et nytt og bedre liv.

– De har sneiet av et god bit av magesekken og sydd den igjen. På en måte blir jeg tvunget til å begrense meg nå, sier Svein Terje Imsland.

Han har gått ned 50 kilo etter fedmeoperasjon i november i fjor. Stadig flere vil operere bort overflødige kilo, og i fjor ble 280 personer operert for overvekt ved Stavanger Universitetssykehus (SUS) i fjor.

– Kroppen sier ifra når den begynner å få nok. Hvis jeg spiser for mye blir jeg veldig trøtt. Da må jeg legge med nedpå i en halv time-40 minutter og sove. Når jeg står opp da er jeg fin igjen, sier Imsland.

– En kickstart

Likevel er ikke en kortere tarm og mindre magesekk nok. Mindre mat og mer mosjon er nøkkelen, også for de som blir slankeoperert. Før og etter operasjonen må de ha hjelp til å endre livsstil.

Anette Musum

Anette Musum er koordinator ved poliklinikken for sykelig overvektige ved SUS.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Det får de nå ved den nye poliklinikken for sykelig overvektige i Stavanger som åpnet i dag. Poliklinikken holder til i lokalene til gamle Stavanger sykehus. Dørene ble åpnet for første pasienter 13. april i år, men ikke offisielt åpnet før i dag.

– Med kirurgisk behandling får en på en måte en kickstart. Man er nødt til å gjøre noen endringer og lære seg å spise på en annen måte for å få nok energi. De må lære seg å spise jevnt gjennom dagen. Det med livsstilsendring er kanskje det viktigste de må lære, sier Anette Musum, koordinator ved poliklinikk for sykelig overvektige ved SUS.

Tverrfaglig behandling

Buffet

Poliklinikken ble innviet med en sunn snack-buffet i dag.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Fedme gir økt risiko for tidlig død, type 2 diabetes, hjerteinfarkt, hjerneslag, høyt blodtrykk, rygg- og leddbesvær, enkelte typer kreft og gallesykdom. Fedme vil også redusere livskvaliteten for mange.

Sykelig overvekt poliklinikk tilhører endokrinologisk avdeling ved Medisinsk divisjon ved sykehuset. Operasjonen utføres ved gastrokirurgisk avdeling ved Kirurgisk divisjon. Ifølge Musum er det et tett samarbeid mellom de to divisjonene.

– Denne tverrfagligheten gjør at pasientene møter flere yrkesgrupper med ulik fagbakgrunn. Det vil gi en mer helhetlig behandling, sier hun.

– Slank og flott

Svein Terje Imsland har jobbet hardt etter operasjonen, og resultatene har uteblitt. Han forteller om god respons fra kona.

– Hun sier at jeg er slank og flott, og er godt fornøyd med resultatet. Hun poengterer også at hun ikke var misfornøyd med meg før heller, sier han.