Gikk i strupen på media: – Ren og skjær opportunisme

Den sparka professoren Nils Rune Langeland gir media mye av skylda for at han nå må slåss i retten for å få jobben tilbake.

Nils Rune Langeland

Den tidligere professoren Nils Rune Langeland (til venstre) mener han ikke har gjort noe som kvalifiserte til avskjedigelse fra jobben ved Universitetet i Stavanger. Her er han sammen med sin advokat Kjell M. Brygfjeld.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Det var en av de situasjonene der jeg virkelig var glad for at jeg var barnløs.

I sin forklaring i Oslo tingrett i mandag fortalte Nils Rune Langeland om hvordan det opplevdes da saken om hans Facebook-meldinger sprakk sommeren 2017.

– Det var ett av mitt livs største sjokk, sa han.

Det var i juli 2017 at skribent og samfunnsdebattant, Eline Lund Fjæren, offentliggjorde flere seksualiserte meldinger sendt fra Langeland til ulike kvinner, deriblant til forfatter Maria Kjos Fonn. Nettstedet Khrono skrev om meldingene, og brukte fullt navn på Langeland. Større medier som NRK og VG fulgte opp.

Rimming

Dette er noen av meldingene professor Nils Rune Langeland sendte til en ung kvinne.

Foto: Facebook

Noen måneder etterpå fikk Langeland sparken som professor ved Universitetet i Stavanger (UiS).

Langeland mener UiS ikke hadde god nok grunn til å gi ham sparken og har derfor saksøkt Kunnskapsdepartementet. Rettssaken går i Oslo tingrett denne uka.

Ifølge staten var det ikke Facebook-meldingene som utløste avskjeden. Langeland, på sin side, gikk i sin forklaring langt i å gi offentliggjøringen av meldingene og mediestormen som fulgte, skylda.

– Jeg er ikke mest sur på Eline Lund Fjæren eller Maria Kjos Fonn, men på media, sa han.

Eline Lund Fjæren

Samfunnsdebattant, Eline Lund Fjæren.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Og det var særlig nettstedet Khrono med redaktør Tove Lie, som fikk gjennomgå i Langelands forklaring – med Lie til stede på tilhørerbenken.

– Lie handler som et helt uansvarlig pressemenneske i den situasjonen. Hun visste ikke hvilken relasjon jeg hadde til Kjos Fonn, hun visste ikke hva som ble sagt før eller etter de utvalgte av skjermdumpene, sa han.

– Og siden det var agurktid kastet mainstreammedia seg på. Det var ren og skjær opportunisme!

Tove Lie sier til NRK at både Khronos-artikkelen som Langeland viste til i retten i dag, samt NRK og VG sine saker om det samme, ble klaget inn for Pressens faglige utvalg.

– Et enstemmig utvalg mente at sakene ikke var brudd på god presseskikk, sier Lie.

Ble smigret

Langeland fortalte retten om at han ble smigret da den unge, lovende forfatteren Maria Kjos Fonn ville være venn med ham på Facebook, men at det ikke opplevdes som veldig dramatisk da de sluttet å ha kontakt.

– Vi kommuniserte, men så sa hun stopp eller så blokkerer jeg deg, så var det ikke mer. Hun avvennet meg ikke på Facebook, sa Langeland.

Maria Kjos Fonn

Forfatter Maria Kjos, er en av de kvinnene som har fått meldinger av Langeland.

Foto: Cille Biermann / NRK

Eline Lund Fjæren, som var den første som publiserte meldinger fra Langeland, var til stede i Oslo tingrett og satt én meter fra den tidligere professoren.

– Mitt utgangspunkt for å publisere meldingene var at jeg mente at han ikke hadde noe i en utdanningsinstitusjon å gjøre, sier hun til NRK.

Meldinger fra Nils Rune Langeland

Meldinger fra Langeland

Foto: Skjermdump / NRK

Regjeringsadvokaten la i retten mandag fram flere til nå ukjente meldinger som Langeland skal ha sendt til kolleger og personer relatert til arbeidsplassen. Enkelte er av seksuell karakter. Disse vil bli behandlet mer inngående når tidligere kolleger tar plas i vitneboksen de neste dagene.