NRK Meny
Normal

Stavanger vil sikre seg Idretts-gallaen med ny gigantsatsning

Idrettskretsen i Rogaland, Universitetet i Stavanger og Rogaland fylkeskommune planlegger et 10.000 kvadratmeter stort anlegg som skal stå ferdig i 2019. De vil ha Idrettsgallaen som kronen på verket.

Nytt idrettssenter på Universitetet i Stavanger

Her skal det nye idrettssenteret ligge.

Foto: RIK

– Dette er en visjon for fremtiden. Vi vil samle universitetets kompetanse, idrettens miljøer og fagkompetanse i en helhetlig løsning til beste for idrett og folkehelsearbeid i Rogaland, sier Rune Røksund, daglig leder i Rogaland idrettskrets.

Det nye idrettssenteret, som planlegges på Ullandhaug der Universitetet i Stavanger ligger, har en kostnadsramme på 250 millioner kroner, og skal stå klart i 2019. Anlegget er på totalt 10.000 kvadratmeter.

– Det er kortere til Ullandhaug enn til Sognsvann for mange som driver med toppidrett. Rogaland skal ha et skikkelig miljø her på Ullandhaug. Idrettsutøverne på Vestlandet skal ikke måtte reise langt for å hente ting som vi egentlig har her bare vi setter det sammen riktig, sier Røksund.

Vil «stjele» Idrettsgallaen

Sarah Louise Rung

Sarah Louise Rung fikk også i år prisen for årets kvinnelige funksjonshemmede utøver på idrettsgallaen. I tillegg er hun student på UiS.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

På planene står 2019 som året da det hele skal være ferdigstilt. Røksund har stor tro på at det skal gå.

– I 2019 vil vi markere ferdigstillelsen med å få Idrettsgallaen til Rogaland, og samle idretten til et rike. Det hadde vært en kul markering av realiseringen, sier han.

Det nye senteret skal ligge en knapp kilometer unna Hafrsfjord der Norge ble samlet til et rike i år 872. Derfor har idrettskretsen i Rogaland sendt søknad om å overta arrangørjobben av Idretts-Norges mest prestisjefulle kåring etter at Hamar sin kontrakt går ut i 2017.

– Hvis vi samarbeider skal vi klare å få til dette til 2019. Det å få idrettsgallaen hit i 2019 når idrettskretsen er hundre år hadde vært stilig, sier fylkesordfører i Rogaland, Janne Johnsen.

– Holder mulighetene åpne

Leder i styringsgruppen for Idrettsgallaen Ivar Ragne Jenssen, synes det er veldig kjekt å være etterspurt. Han har bare så vidt sett planene til det nye idrettssenteret i Stavanger, som han så langt synes ser veldig bra ut. Likevel kan han ikke love stort enda.

– Vi har en god tradisjon om å være utenfor Oslo, så vi utelukker ikke noen ting. Vil vil nok ikke bestemme oss før om et par års tid om hvor vi skal være årene etter 2016, som allerede er bestemt, sier Jenssen.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Idrettskretsen i Rogaland, Universitetet i Stavanger og Rogaland fylkeskommune planlegger et 10.000 kvadratmeter stort anlegg som skal stå ferdig i 2019. De vil ha Idrettsgallaen som kronen på verket.

VIDEO: Rune Røksund og Rogaland idrettskrets planlegger et nytt gigantisk idrettssenter i Stavanger. Foto: Stian Skjerping/NRK.

Koster 250 millioner

Janne Johnsen

Fylkesordfører i Rogaland, Janne Johnsen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK
Marit Boyesen

UiS-rektor, Marit Boyesen.

Foto: Stian Skjerping / NRK

Nå starter jobben med å finne 250 millioner kroner til finansieringen av anlegget.

– Disse planene er kjempebra, og bygger godt opp under det vi ønsker for Universitetet. For de elevene som vil studere idrett videre etter videregående vil dette være viktig. Dette handler også om å utvikle lokale talenter, sier Johnsen.

Hun lover at fylkeskommunen skal være med å bidra i finansieringen. Det lovet også UiS-rektor Marit Boyesen.

– Vi hilser initiativet velkommen. Det er viktig for universitetet å ha skikkelige lokaler for idrettsfagene. Vi vil absolutt være med å tilrettelegge og finne penger, sier hun.

– Skal skape liv på campus

– Idrettssenteret kan bli en god måte å skape liv på campus. Universitetsområdet er dødt etter skoletid, og slik vil de ikke ha det, sier Boyesen.

Kretsen og særforbundene skal samles i et eget bygg på UiS-campus. I tillegg vil det bli fasiliteter for idrettsfagene ved Universitetet, og en regional toppidrettssatsing med støtte fra olympiatoppen skal på plass, ifølge Røksund.