NRK Meny
Normal

– «The Rock» kan bli nasjonalt landemerke

Norwegian Property lanserte i dag idèskissen til det 17 etasjer høye næringsbygget «The Rock» i smørøyet mellom Stavanger og Sandnes.

The Rock

Dette er idèskissen som er jobbet frem av Norwegian Property sammen med SJ-arkitekter. Byggene strekker seg fra IKEA til Statoil.

Foto: SJ-arkitekter

– Forus er kanskje landets viktigste næringsområde og fortjener et ikonisk landemerke som hele regionen kan være stolt av, sier Bjørn Holm, utviklingsdirektør i Norwegian Property.

Med jærlandskapet som inspirasjon har Norwegian Property utviklet en ideskisse til det de mener er et «spektakulært landemerke» på Forus. «The Rock» kan bli selskapets største enkeltbygg til nå.

– Byggenes form basert på lokalt landskap vil sette Forus på kartet i inn- og utland, sier Holm.

Her er Norwegian Property sine planar for Forus.

SE VIDEO: Norwegian Property presenterte denne videoen klokken 12.15 i dag. Til stede var ordfører i Sandnes Stanley Wirak. På bildet ser du bygget samenliknet med Ikea som ligger ved siden av.

Presentasjon av The Rock

Bjørn Holm, utviklingsdirektør i Norwegian Property presenterte planene for blant annet ordføreren i Sandnes klokka 12.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Nasjonalt landemerke

Bygget planlegges i Grenseveien 19 og 21 på Forus. Tomten ligger tett inntil E39, eksisterende og planlagt kollektivnett og dagens Statoil-hovedkontor.

Eiendommene er for tiden ledige og Norwegian Property jobber med å få nye leietakere.

– Vi har snakket med kommunen, begynner å jobbe med reguleringsplan og høringsrunde, konsekvensutredning osv. Normalt tar denne typen arbeid et og et halvt år, og så kan man begynne å bygge, sier Holm.

– Dette er veldig spennende, og noe det glitrer av, i motsetning til de byggene som finnes på Forus fra før. Byggene slik de står er ikke for fremtiden. Dette passer inn i våre planer for Forus, sier ordfører i Sandnes, Stanley Wirak, og lover fortgang fra kommunens side.

The Rock på Forus

Et åpent beplantet atrium mellom bygningene i The Rock, er et sentralt bindeledd, og en videreføring av det karakteristiske kulturlandskapet på Jæren.

Foto: SJ-arkitekter

Naturfenomen og diktsamling som idégrunnlag

The Rock er tegnet av SJ arkitekter. Idégrunnlaget er jærlandskapet og Arne Garborgs diktsamling Haugtussa, som beskriver stemninger i naturen på Jæren.

The Rock består av to bygninger formet som stående steiner, en tolkning av moreneryggene. Et åpent beplantet atrium mellom bygningene er et sentralt bindeledd og en videreføring av det karakteristiske kulturlandskapet på Jæren.

I tegningene har byggene et totalareal på cirka 100.000 kvm og plass til 4.200 arbeidsplasser. Det er foreslått 17 etasjer, i tillegg til arealer under bakken til blant annet parkering, treningsfasiliteter og teknisk anlegg.

Byggestart ligger fram i tid

Ulike platåer rundt byggene illustrerer uberørte morenesteiner og steiner som er flyttet, som på Jæren.

Platåene kan brukes til eksempelvis konserter. Uteområdene har også dedikerte løyper for turgåere og joggere, i tillegg til aktivitetsparker med blant annet sandvolleyball- og basketbaner. Et stort underliggende auditorium kan sammen med atriet huse store arrangementer.

The Rock om natta

Utsikt mot Gandsfjorden, slik arkitektene forestiller seg det om natten.

Foto: SJ-arkitekter

Flere nyheter fra Rogaland