Hopp til innhold

Giftig fangst

Familiefedrene på ferie på Bergsagel hadde klekket ut en genial ide for å få tak i steinbit. Men fangsten ble en helt annen.

Havmus
Foto: Ole Christian Endresen

Seks garn ble satt sammen, og med skikkelige lodd skulle steinbiten på de store dyp tas i Høgsfjorden. 150 meter ned i sjøen gikk garnene, og de to familiefedrene håpet at nå var steinbitmiddagen reddet.

- Det ble ikke steinbit, men derimot en fisk vi ikke hadde sett før. Etter å ha slått opp i to bøker er vi ganske sikre på at det er en havmus, sier Ole Christian Endresen.

En helt vanlig fisk i våre områder ifølge leder for bunnfiskforskningsgruppen på Havforskningsinstituttet Harald Gjøsæter. Men den lever på de store dyp. På sommeren kan den komme opp til 100 meter under havflaten, men vanligvis lever den på mellom 200 og 300 meters dyp.

- Den har en giftig pigg, men jeg vet egentlig ikke hvor giftig eller farlig den er, sier Gjøsæter.

- Vi viste jo ikke at fisken var giftig da vi tok den opp, men det har heldigvis gått bra, sier Endresen.

Fisken på 750 gram er kastet ut i sjøen igjen. Men havmus skal være god å spise. Den skal ha et velsmakende kjøtt. I tillegg skal olje fra leveren ha vært brukt i urverk og låser, og som medisin.

- Vi vil forsøke oss på steinbiten igjen. Men jeg tror ikke at vi skal skjøte sammen seks garn igjen. Det var litt for tungt å håndtere for to familiefedre. Men vi klarte å få garnene opp igjen. Vi er ganske sta begge to. Barna synes det var tøft å få havmusen, sier Endresen.