Hopp til innhold

Genette (17) vil bli verdensmester i motocross

Stavangerjenta er Norges beste kvinnelige motorsportutøver, og hun bor mer enn halve året i utlandet for å få optimale treningsforhold.

Stavangerjenta er Norges beste kvinnelige motorsportutøver, og hun bor mer enn halve året i utlandet for å få optimale treningsforhold.

►SE VIDEO: – Jeg elsker fart og spenning, høye hopp og full gass, sier Genette Våge.

– Jeg trener to til tre økter hver dag. For å bli god i motocross må du jobbe med styrke, utholdenhet, balanse og koordinasjon. Men først og fremst må du være fryktløs og kald i toppen, sier Genette Våge (17) fra Stavanger.

Hun har akkurat lagt bak seg en sterk sesong. I fasiten for 2014 står NM-gull, 2. plass i det åpne svenske mesterskapet og 12. plass i VM.

Sist helg ble hun også kåret til Norges beste kvinnelige motorsportutøver.

Men 17-åringen hviler absolutt ikke på laurbærene. Hun trener nå hjemme på motocrossbanen på Byberg i Sola, men reiser snart til Belgia der hun bor halve året med egen mekaniker og et stort team rundt seg. Her følger hun også undervisningen på Sandnes videregående via internett.

60.000 ser på 17-åringen

På nyåret starter VM-sirkuset opp igjen i Qatar. Utover året blir det flere tøffe runder rundt omkring i verden.

– Interessen er størst i Belgia og Tyskland. Der er det bortimot 60.000 tilskuere på tribunen og et voldsomt liv, sier Våge.

Mens hun får gå i fred hjemme i Stavanger, er hun vant til mye styr og mange autografjegere på kontinentet.

– Mange vil ta bilder med meg. Det er alltid mange fans under VM, sier 17-åringen.

Fikk motorsykkel som femåring

Denne sesongen er målet hennes å bli blant de seks beste i verden, men i framtiden er drømmen å sprette champagneflasken på toppen av pallen.

– Jeg skal bli best i verden, sier ungjenta skråsikkert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Genette Våge

MYE FOLK: Da Genette Våge kjørte under VM i Tyskland og Belgia var det rundt 60.000 som så på motocrosseren.

Foto: Genette.no

For familien Våge har motocross blitt en livsstil. Det hele startet da stavangerjenta gikk forbi en MC-butikk som femåring og spurte faren om han kunne kjøpe en liten motocross-sykkel til henne. Faren bladde opp og siden har Våge vært hektet.

– Jeg elsker fart og spenning, høye hopp og full gass, gliser hun.

For at den store drømmen om å bli verdensmester skal gå i oppfyllelse kreves det både mye trening og penger. Foreløpig er det mor og far som hjelper henne med det meste økonomisk, men flere sponsorer har nå fått opp øynene for den talentfulle motocrosskjøreren.

Reiser rundt i spesialbygd bobil

Far Ole Petter Våge kan tidvis være nervøs når han ser datteren i full fart med 30–40 andre motorsykler rundt seg. Men han støtter datteren 100 prosent og reiser Europa rundt i familiens spesialbygde bobil.

– Der har vi både stue, soverom, kjøkken og garasje med mekkeplass. Det er klart dette koster mye, men vi tror det vil betale seg på sikt, sier far Våge.

På Byberg trener nå 17-åringen sammen med guttene. Det finnes ingen jenter i distriktet på hennes nivå, og hun pleier også slå de fleste guttene når hun kjører motocross hjemme i Rogaland.

-Det er klart de blir litt småsure når ei lita jente freser forbi dem på en stor motorsykkel. Men jeg tror først og fremst de synes det er kult at en lokal utøver har nådd så langt, avslutter motocrosskjøreren.

Flere nyheter fra Rogaland