Hopp til innhold

Dette er generasjon plastisk operasjon

Hver dag eksponeres unge for unaturlige skjønnhetsidealer via blogger og sosiale medier. Plastisk kirurgi normaliseres, og i dagens samfunn vil også barn legge seg under kniven.

generasjon prestasjon 2

Oppe f.v. Cecilie Helgeland, Kamilla Berge, Anisia Popescu og Kristine Berge. Nede f.v. Sanna Thorsen, Amber Shencoru, Ida Madsen, Silje Hjelleset og Anett Sirnes. Seks av de totalt ni 16-åringene fra Grødem skole innrømmer at de har tenkt på å ville endre eget utseende.

Foto: Tuva Skei Tønset / NRK

– Det er en fristelse å vite at jeg kan fikse på meg selv. Da har man jo selvfølgelig lyst å gjøre det, hvis det er noe man absolutt ikke liker ved seg selv, sier 16 år gamle Ida Madsen.

I takt med at plastisk kirurgi blir mer tilgjengelig, øker også andelen offentlige personer som legger seg under kniven.

– Vi ser opp til de i sosiale medier, og ønsker selvfølgelig at vi også kan se sånn ut. Alt skal liksom være så perfekt. Alt fra pupper, til lepper og kropp. Nåtidens skjønnhetsideal er jo ganske fake, sier Madsen.

Komplekser for eget utseende har eksistert lenge, uten at det har vært vanlig å operere seg fornøyd. Nå tror derimot mange unge at det er helt normalt å utføre kosmetiske behandlinger og plastisk kirurgi.

– Jeg tror egentlig alle på min alder ser på seg selv og tenker «dette kunne jeg ha gjort noe med». De fleste vil nok fikse på seg selv, men det betyr ikke at de faktisk kommer til å gjøre det, sier klassevenninne Sanna Thorsen.

generasjon plastisk operasjon

Oppe fra venstre Amber Shencoru (16), Sanna Thorsen (16), Ida Madsen (16) og Kristine Berge (16) tror alle det er helt vanlig å ville fikse på seg selv. Likevel er de todelte når det kommer til om de tror det er normalt å faktisk gjennomføre en plastisk operasjon i ung alder.

Foto: Tuva Skei Tønset / NRK

Får henvendelser fra mindreårige

Plastikkirurg og klinikksjef ved Stavanger Plastikkirurgi, Christian Tiller, har fått flere henvendelser fra mindreårige jenter. Flertallet har ønsket å forstørre brystene, utføre intimkirurgi eller fjerne stygge arr og føflekker.

– Inngrep som gjennomføres for å forskjønne noe, som brystforstørrelse, er det aldersgrense 18 år på. Med samtykke fra foreldre, kan en mindreårig få fjernet arr, føflekker, kuler i huden og brannskader, sier Tiller.

Nylig fikk Tiller en henvendelse fra en jente som hadde reist til utlandet for å operere seg. Vedkommende hadde lest om utenlandsklinikken på en blogg. Operasjonen resulterte i en alvorlig infeksjon, og det kunne fått fatale konsekvenser for jenta.

– Det er veldig strenge regler for markedsføring av plastikkirurgi i Norge. Klinikkene selv kan nesten ikke påvirke, men bloggerne har et stort ansvar fordi de ikke begrenses, sier Tiller.

Kosmetisk kirurgi

Forstørrelse av brystene er det inngrepet flest unge jenter etterspør når de oppsøker Stavanger Plastikkirurgi. Inngrepet har aldersgrense 18 år.

Foto: Alix Minde / Colourbox

Sosiale medier har sterk påvirkningskraft

Unge påvirkes i stor grad av både sosiale medier, venner og miljø.

– Som forbrukere leter vi hele tiden etter hva andre tenker om det vi gjør, og hva som vil skje når vi gjennomfører det. Da forholder vi oss til referansegrupper, som er noen vi ønsker å være like som. Disse finner vi ofte i sosiale medier, sier høyskolelektor på BI, Kjetil Aukland.

Jentene mener likevel at en annen trend også er i ferd med å blomstre.

– I sosiale medier i det siste har det blitt lagt mye mer vekt på at det naturlige skal komme frem, syns jeg, sier Madsen.