Han har lenge arbeidet med å få solgt kjekjøtt: – Nå ser det ut som ting løsner

Gjennom direktesalg fra bonde til forbruker får Hallvard Veen solgt mer kjekjøtt. Dermed slipper geitebonden å avlive og deretter kaste nyfødte bukkekillinger.

Geitebonden Hallvard Veen 2

Ute på gården til Hallvard Veen går det 200 geiter. Det er hovedsakelig melk som forlater gården, men bonden jobber for å få solgt mer kjøtt.

Foto: Øystein Otterdal / NRK Rogaland

– For oss som driver med geiter har det alltid vært melken som er det store, sier Hallvard Veen.

Men etter at bonden la ut kjekjøtt for salg i reko-ringen, som er en markedsplass på nett hvor bønder kan selge produkter direkte til forbrukerne, har han opplevd en stor interesse.

– Jeg har jobbet lenge med å få opp interessen for kjekjøtt, og nå ser det ut som ting begynner å løsne, sier Veen.

Det er datteren hans som har tatt over driften av gården på Veen i Bjerkreim hvor det går 200 voksne geiter.

Dårlig fortjeneste på kjekjøtt

Det er hovedsakelig geitemelk forbrukerne vil ha, og for en geitebonde har det derfor vært vanlig å avlive og destruere nyfødte bukkekillinger. Det er liten fortjeneste på kjøttet foreløpig, men Veen er fast bestemt på å fortsette med salget.

Dag Ove Aksland

Dag Ove Aksland, regionsjef i Coop, har satt i gang en kampanje for å selge kjekjøtt.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Når folk sier til meg at det er lite fortjeneste på kjekjøtt, så svarer jeg at man kaster ikke mat.

Veen forteller at det å være geitebonde er vanskelig. Det krever mye å holde en god kvalitet på melken, og dette mener Veen er grunnen til at det er få geitebønder som holder ut.

– Vi er så få etterhvert at det er vi som burde fredes, ikke ulven, sier han.

Coop har testet ut salget

Coop har lenge kunnet tilby kjekjøtt på bestilling, men i vinter- og påskeferien satte dagligvarekjeden i gang en kampanje hvor de plasserte kjøttet i sine ferskvaredisker.

– De ansatte i ferskvarediskene fikk en del spørsmål om kjøttet fra kunder, men den utfordringen tok de ansatte på strak arm. Vi er godt fornøyd med salget vi har hatt, sier Dag Ove Aksland som er regionsjef i Coop,

Geitebonde Veen forteller at kjekjøtt kan brukes til mye forskjellig, men at det viktigste er at det blir stekt lenge. Han har vokst opp med kjekjøtt i brun saus, men har etter hvert brukt kjøttet i mange andre retter.

– Vi pleier å lage kjøttdeig av det, og da kan vi ha kjekjøttet i alt fra gryteretter til pizza. Det smaker verken som sau eller noe annet egentlig. Det smaker som kje og det er veldig godt, sier Veen.