Finansierte datterens ingeniørutdannelse med sin «Buffalo Soldier»

Hver eneste helg på 80- og 90-tallet sto han i Stavanger og spilte «Buffalo Soldier» til manges begeistring. Her er et gjensyn med gatemusikanten fra Ghana – vel bekomme.

Bright Badu Blue fra Ghana. På 80- og 90-tallet sto han hver eneste kveld i Stavanger og spilte Buffalo soldier til manges begeitring. Nå er han tilbake - i radioen.

Gatemusikanten Bright Badu Blue fra Ghana. – Folk ville ikke ha de andre sangene. «Buffalo, Buffalo», sa folk til meg, forteller han.

– Da jeg kom til Norge, var det litt vanskelig for meg. Jeg hadde en datter som var igjen i Ghana som jeg måtte forsørge. Derfor måtte jeg tjene penger, forteller Blue og mimrer tilbake til tiden på 80-tallet.

Hvordan han skulle tjene til livets opphold fant han ut da han kom over en dårlig musikant i Bergens sentrumsgater.

– Jeg kan spille bedre enn ham, tenkte jeg. Så jeg skaffet meg gitar, og lærte å spille på to uker, forteller den tidligere musikanten.

102 kroner i kassen da han stemte gitaren

Pengene begynte å klirre i kassen alt før han hadde begynt på sangene.

– Jeg skulle bare stemme gitaren, og så heiv folk penger til meg. Hæ – jeg hadde jo ikke begynt og det var allerede 102 kroner der. Penger for å ha stemt gitaren, forteller han og ler.

Bright Badu Blue på besøk i Lokalen

Han har sunget «Buffalo Soldier» utallige ganger. Og selv om den tidligere gatemusikanten har gått lei sangen, fikk vi en ønskereprise.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

På den tiden var Blue den eneste mørke gatemusikanten i Stavanger-gatene. Hver eneste helg tok han med seg gitaren og fant sin plass i sentrum. Han spilte mange ulike sanger, men de fleste husker aller best den ene; «Buffalo soldier».

– Folk ville ikke ha de andre sangene. «Buffalo, Buffalo», sa folk til meg. Den ble veldig populær, forteller han.

Ble du lei av den?

– Åh ja, men jeg måtte jo gi folk den sangen de ville ha, sier han.

Føler seg for gammel for comeback

Hovedgrunnen til at han skaffet seg gitar og fylte sentrum med sang, var å finansiere datterens utdannelse.

– Hva gjør hun i dag?

– Oh my goodness. Hun har tatt ingeniørutdannelse i Oslo, og jobber nå som konsulent. Det er fantastisk og stort av henne.

Gatemusikanten har også gått nye veier. Han har jobba som industrirørlegger, men på grunn av oljekrisen er han akkurat for tiden uten engasjement. Likevel føler han ikke for et comeback som gatemusikant.

– Nei, jeg er litt for gammel for det nå. Ser kanskje ikke så gammel ut, men jeg er det, sier han og ler ... igjen.