Hopp til innhold

Mattilsynet tok hestene, lot gårdbrukerparet bestemme hvor de skal plasseres

Mattilsynet tok i forrige uke 40 hester fra et gårdbrukerpar i Sirdal på grunn av vanstell og sultefóring.

Mager hest i Sirdal

Mattilsynet tok i forrige uke 40 hester fra et gårdbrukerpar i Sirdal kommune på grunn av vanstell. Gårdbrukerparet fikk bestemme hvor hestene skulle plasseres. Nå er flere av dem tilbake på gården i Sirdal.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Vi forventet at vi kom med to hester som noen sto og gledet seg til å ta mot. Vi regnet med det sto klar en fin, varm og tørr stall. Disse hestene kom jo fra forferdelige kår, men det var ikke det som skjedde.

Les også: – Alle hestane kan få ein ny heim

Les også: Mattilsynet nektar dyrehald på gard i Sirdal

Det forteller Ingve Bore. Hestene ble hentet fra gården i Sirdal og plassert i stall ved travbanen på Forus. Herfra skal de utplasseres på ulike staller i distriktet.

Ingve Bore og kona Brit-Iren Bore skulle kjøre to av hestene til en gård i Eigersund.

Brit-Iren Bore, Ingve Bore

Brit-Iren og Ingve Bore skulle frakte to av de omplasserte hestene til Egersund. Da de kom fram, sto gårdbrukerkona på gården der hestene var omplassert fra og tok imot dem.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Forferdelig

Da ekteparet fra Jæren kom fram til Eigersund, ble de urolige. Der ble de nemlig møtt av den ene av de to gårdbrukerne fra Sirdal. Hun tok i mot hestene.

Les også: Mener det ikke er grunnlag for å nekte dyrehold

Les også: Hesteeigarane kan mista retten til å ha dyr

– Jeg kjente henne ikke, men jeg forsto at det måtte være henne, så jeg hadde jo hjertet i halsen og tenkte at jeg må bare telle til ti og ikke si noen ting. Jeg hadde bare lyst til å hyle og grine. Det var forferdelig, sier Brit-Iren.

Hentet selv omplasserte hester

– Den ene hesten kunne så vidt gå. Jeg tror ikke at hun kastet et blikk på den en gang. hun bare leide den av gårde, sendte den ut på et mørkt utebeite i pøsregn og sludd, forteller Ingve.

Les også: Hesteeigarane kan mista retten til å ha dyr

Les også: Mattilsynet om hestehold i Sirdal: – Flere hester er avmagret

Det var ikke nok med at en av gårdbrukerne tok mot de to hestene som skulle omplasseres. I tillegg hentet gårdbrukeren selv to hester fra Forus travpark der Mattilsynet hadde hestene stående i påvente av omplassering.

– Hun kom rett før oss med en hest fra Forus, og skulle ned og hente en hest til, sier Ingve Bore.

Avmagra hestar i Sirdal

Årsaken til omplasseringen av hestene fra gården i Sirdal var stadige rapporter om vanstell og sulteforing av hester gjennom en periode på 13 år.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Beklagelig

– Ja, jeg har hørt noen rykter om det her.

Det sier avdelingssjef Odd Ivar Berget i Mattilsynet i Rogaland. Han sier han har gitt klar beskjed om at tidligere eiere ikke skulle involvere seg i transport av hestene ut til nye midlertidige staller.

Les også: Har hatt hestegård under oppsikt i over 10 år

Les også: Kritikken hagler mot Mattilsynet

– Så har vi fått høre at tidligere eiere har involvert seg. Det er sterkt beklagelig, sier Berget.

Han bekrefter at det er gårdbrukerparet fra Sirdal som har bestemt hvor hestene skal omplasseres.

– På en korrekt måte

– I hovedsak samsvarer disse oppstallingene med forslag fra tidligere eier, som har foreslått dette på vegne av sin datter som de ønsker skal bli ny eier av hestene, sier Berget.

– Du har ikke noen forståelse for at det blir sett på som litt merkelig at de som har mistet eiendomsretten til hestene på grunn av vanstell at de plutselig står og tar imot dem når de skal omplasseres?

– Jo, som jeg sa er det svært beklagelig at vedkommende sto og tok imot. Det var ikke ønskelig. Jeg har forståelse for at det blir reaksjoner på dette her. Vi må forsøke å håndtere det på en korrekt måte, sier Berget.

Flere nyheter fra Rogaland

Elbilist Bård Karlstad

Her ville Bård helst betalt med kort

Odd Kristian Reme foran en bit av Alexander L. Kielland-plattformen, på Oljemuseet i 2020.

Odd Kristian Reme er død: – En bauta