Garborg fra luften

Aldri før har dikt blitt skrevet med større bokstaver. Under kulturbyåret skal Arne Garborgs "Soleglad" skrives i kjempeformat med høyballer. Diktet skal leses av flypassasjerer på vei til Sola.

Illustrasjon ved hjelp fra Google Earth

Det er Rogaland Bondelag og Senter for leseforskning ved Universitetet i Stavanger som står bak det spesielle kulturprosjektet. Med 600 høyballer plassert på et jorde på Klepp skal de skrive første verset av det kjente diktet.

Passer perfekt

-På denne måten møtes kultur og næring. Diktet skildrer den jærske naturen og passer perfekt som en velkomst til Stavanger, sier Trude Hoel som hadde ideen til prosjektet. Hun er universitetslektor ved lesesenteret og har sans for å stimulere til lesing på utradisjonelle måter.

Høyballene skal plasseres ut til kulturbyåret i 2008. Men allerede denne uken har effekten blitt testet ut på et jorde på Randaberg.

 

Garborgdikt på Jæren
Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

 

-Høyballer og Garborg er typisk jærsk. Bondelaget kunne ikke si nei til et prosjekt som passer så godt for den jærske bondekulturen, sier Olav Sande i Rogaland Bondelag. Han har de siste dagene sittet i traktoren og plassert ut høyballene med millimeterpresisjon. Hittil har han bare skrevet "Det s…" som er starten på det kjente diktet fra Haugtussa.

Høyballene skal utplasseres ved Klepp stasjon. Dette er et perfekt sted som vil gjøre det lett for flypassasjerene å lese.

For flypassasjerer

-Vi har kontaktet tårnet på Sola og snakket med flygere. De har hjulpet oss til å finne et sted der det er lett å lese fra luften, sier seniorkonsulent Jostein Tollaksen ved Senter for leseforskning.

Når kulturbyåret åpner kan det første verset av Solglad leses fra luften. Og det er Garborg på det opprinnelige språket du kan lese. Og første verset er slik:

Det stig av hav eit alveland
med tind og mo;
det kviler klårt mot himilrand 
i kveldblå ro.