– Det smakte veldig godt. Det var passe saltsmak på den. Det var herlig, sier Kathe Nordbø Stangbolid.
Hun og resten av personalet ved Riska ungdomsskole er på besøk på Grand hotell i Egersund. Hun liker at jomfrusilda nå skal bli mer norskvennlig.
Når silden serveres slik, liker også nordmenn smaken.
Foto: Øystein Ellingsen/NRK– Det er positivt. Kortreist mat er bra, sier hun.
– Frister det til gjentakelse?
– Ja, absolutt!
Og det blir det anledning til. For Fiskeindustrien i Egersund har sammen med Grand hotell i sommer et gratis tilbud til gjestene.
- LES OGSÅ: Pelagia slit med å få nok matjessild
Matjes ble jomfru
– Ordet matjes er byttet ut med jomfru, og tilberedes på nye måter, forteller hotellkokk Fredrik Bringsdal.
– Nå har vi laget tre forskjellige sild fra jomfrusilden til Pelagia. En sild med rødbeter, løk og rømme i ei lefse, den andre på loff med rømme, agurkmiks og sild, og på den tredje er det løk, rødbeter og sild i en lefse, sier Bringsdal.
Leter etter den rette smaken
Skipper Dag Jone Tollevik er fornøyd med årets sildesesong.
Foto: Øystein Ellingsen/NRKFlaks og utprøving må til for å finne den rette smaken som folk vil ha her til lands. Mens nederlendere og tyskere svelger matjessilda rå i et jafs, har det aldri slått til her på berget. Og tilgangen og kvaliteten er veldig god nå. Det forteller skipper på «Scombrus» fra Haugesund, Dag Jone Tollevik.
- LES OGSÅ: Fikk 800 tonn på ett kast
- LES OGSÅ: Silda er på veg
– Vi gjorde ett kast og fikk 80 tonn sild, sier han.
– 80 tonn, er det et bra kast?
– Ja, for vår del. Vi er jo bare en liten kystbåt, så for vår del er det bra, sier Tollevik.
– Hvordan vil du beskrive kvaliteten på silden?
– Det er fin kvalitet. Vi tok den om bord i går natt og til levering nå, så det må jo være fersk og fin sild, sier han.
– Den beste på mange år
– Juni har vært den beste sildemåneden på mange år, sier sildeekspert Torger Torgersen.
Foto: Øystein Ellingsen/NRKLeveransen gikk til Fonn fiskemottak i Egersund. Der stod sildeekspert Torger Torgersen klar med sine mannskaper for å ta imot.
– Juni i år har vært den beste på mange år, sier han.
- LES OGSÅ: Oppskrifter på sild
– I år har vi hatt en fin vår og ikke minst en fin forsommer. Det gjør at vi får fin sild. Jeg følger jo med og sjekker kvaliteten. Det ligger i blodet mitt, det, sier han og legger til:
– Jeg har vært på auksjonen i dag og sett på silden, og den er meget fin.
God respons
Pelagia, sammen med hoteller og restauranter i Rogaland, leder an i utviklingen av nye sildeprodukter for det norske markedet.
– Vi har det under uttesting, og det samme har flere restauranter i Stavanger nå. Vi har fått de første tilbakemeldingene og de er kjempefornøyde med produktet, sier administrasjonssjef hos Pelagia, Siv Elisabeth Grure.