Går i buret for hønene sine

Øyvind Erland nekter å følge Mattilsynet og sette hønene sine bak gjerder.

Øyvind Erland 2
Foto: Øystein Ellingsen / NRK

På grunn av faren for at villfugler kan smitte tamfugler med fugleinfluensa, krever Mattilsynet at fjørfe skal være innesperret mellom 10. mars og 1. mai. Det påbudet har Øyvind Erland nektet å følge, og fikk derfor besøk av tilsynet for en tid siden.

Han har ingen tro på at hans frittgående høns utgjør noen smittefare der de går ved den økologiske gården på Ullandhaug i Stavanger.

- De har det topp

- Hvis de ikke får gå fritt, kan jeg ikke ha høner. Jeg ser hvor glade de er når de får gå ute - og hvor triste de når de må gå inne, sier Erland.

Han mener at selv om han lager en utendørs innhegning til de 16 hønene sine, er ikke det like godt som å gå helt fritt.

Øyvind Erland

Øyvind Erland

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

- De har det helt topp. Her får de sparke i komposten og finne mat, sier høne-eieren.

- Jeg tror på naturlige prinipper om at folk og dyr må få gå der de har lyst til. Mattilsynet har ingen kontakt med naturen, og har aldri sett frie høner. De har bare sett høner i bur. Når de kan ha en jobb hvor de sjekker om høner er i bur, har de kalde hjerter, mener Erland.

Går heller i bur selv

Mattilsynet vil ikke gå i en offentlig duell med Erland, men understreker at de ser på smittefaren som reell. Hva Erland gjør neste år, har han ikke bestemt seg for. Siden han har hønene ved Ullandhaug økologiske gård, og gården dermed kan få problemer hvis han får det, vil han snakke med ledelsen på gården først.

- Hadde jeg fått ansvaret, tar jeg gjerne straffen det måtte gi, sier han.

- Du vil heller i bur sjøl en å sette hønene i bur?

- Absolutt. Det kan dessuten gi mer oppmerksomhet om saken, mener han.