NRK Meny
Normal

Går fra sofaen til Eliteserien

Han har syklet til jobb, og vært på to fotballtreninger. Søndag kan Morten Eriksen debutere i Eliteserien for Sandnes Ulf.

Morten Eriksen

Etter forrige sesong bestemte Morten Eriksen seg for å legge fotballskoene på hylla, og bruke mer tid på familien og jobben som lærer. Nå får han likevel muligheten til å debutere i eliteserien.

Foto: NRK

Morten Eriksen er en fotballspiller utenom det vanlige. Han var toppscorer i Sandnes Ulf da laget sikret opprykk til eliteserien i fjor, men han mangler motivasjon og valgte å kutte ut fotballen, og satse på læreryrket.

Siden den gang har han vært på et par fotballtreninger sammen med kompiser, ellers har han syklet til jobben for å holde seg i form. Søndag kan han bli joker og få sin debut i eliteserien i lokaloppgjøret mot Viking i Jåttåvågen.

Morten Eriksen

Morten Eriksen i aksjon for Sandnes Ulf i fjor.

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK
Asle Andersen

Asle Andersen er trener i Sandnes Ulf.

Foto: Skibstad, Kent / Scanpix
Morten Eriksen, Sandnes Ulf og Edmir Asani, HamKam

Morten Eriksen i kamp mot HamKam i fjor.

Sandnes Ulf - Bryne

Morten Eriksen i duell i kamp mot Bryne.

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK

– Et unikum når det gjelder fysikk

– Ja det kan se slik ut. Det er litt tynt i rekkene på Sandnes Ulf. Jeg fikk en telefon fra Asle Andersen som spurte om jeg kunne være med på feltet, og så skulle vi ta det derfra. Jeg var med i går og i dag, og har blitt invitert tilbake i morgen, så får vi se, sier Morten Eriksen.

Er du i god nok form for å spille i eliteserien etter å ha vært pensjonert fra fotballen i nesten ett år?

– Det tror jeg du må spørre Asle om, smiler Eriksen.

– Morten er et unikum når det gjelder fysikk. Du trekker han opp, og så springer han. Han kjenner måten vi spiller på, og glir fint inn i gruppen. Jeg tenkte at jeg kunne gi det et forsøk så jeg tok en telefon til han og han var positiv. Nå er han her på trening så får vi se hva som skjer inn mot kampen, sier Sandnes Ulf-trener Asle Andersen.

Forstår at andre reagerer

Morten Eriksen synes det er vanskelig å svare på om han er i god nok form for eliteserien, og forstår at situasjonen er spesiell.

– Det høres jo veldig spesielt ut, og jeg regner med at mange vil reagere på det på sin måte, men det er jo en veldig fin mulighet for meg hvis jeg skulle få den, sier Eriksen.

Hvor lite har du trent siden du la skoene på hylla i fjor høst?

– Jeg har funnet ut at det er vanskelig å trene på egen hånd. Det er et privilegium å kunne gå hver dag og bli trent, og det å finne tid til trening når du ikke har noe fast er vanskelig. Det har blitt litt sykling til og fra jobb, og så har jeg blitt med et par kompiser og sparket litt ball, sier han.

– Vet at Morten kan avgjøre kamper

– Jeg tror det er en spesiell situasjon, men det er litt armer og bein akkurat nå. I tillegg har Morten spilt fire-fem rekruttkamper for oss, og vært veldig god. Han har også vært med på trening med A-laget tidligere i vår og gjort det veldig bra. Jeg synes det er spennende og tror at han blir et positivt innslag enten vi bruker han eller ei, sier Asle Andersen.

Han åpner for at den 29 år gamle læreren kan komme til å få sine Eliteseriedebut.

– Hvis vi ikke klarer å fylle opp benken kan vi gi Morten den muligheten å få sitte på benken og bidra derfra i gruppen. Ligger kampen å vipper så vet vi kvalitetene til Morten. Han har ikke mistet fart, og han har ikke mistet kapasitet, og skuddfoten så ikke så verst ut på treningene. Han ser veldig fresh ut, tro det eller ei, sier treneren.

Utelukker varig comeback

Morten Eriksen tar gjerne imot muligheten, men utelukker at det blir noe varig comeback for fjorårets toppscorer i førstedivisjon.

– Det er en veldig spesiell sommerjobb som jeg ikke hadde søkt på. Det er veldig gøy, og det er gøy å få beveget seg litt og få spilt fotball igjen, men det blir jo ikke noe mer enn dette, sier han.

Hylles av angrepspartner

Kamal Saaliti

Kamal Saaliti spilte på topp med Morten Eriksen i Sandnes Ulf i førstedivisjon i fjor.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Spissmakker fra i fjor, Kamal Saaliti skrev denne beskjeden på Twitter etter å ha vært på trening med Eriksen:

«Artig at Morten Eriksen var tilbake på trening i dag. Så ikke ut som han har vært borte en eneste dag. For en maskin #klasse»

– Ingen ting ville vært bedre enn at Morten Eriksen gjorde et comeback. Han er først og fremst en fantastisk fyr som bidrar innad i gruppen og miljøet. Han har trent med oss nå, og vært borte fra fotballen siden sesongslutt i fjor, men ser like frisk ut som han alltid har gjort, og det er imponerende, sier Kamal Saaliti.