Hopp til innhold

– Noen lette frem artikkelen for å spre den som en eldgammel drittpakke

Den seks år gamle nettartikkelen «Frp vil avskaffe kulturskolen» ble delt flere tusen ganger på sosiale medier dagen før valget. Den ble misbrukt og fremstilt ute av sammenheng, mener Terje Halleland (Frp).

Frp vil avskaffe kulturskolen

Artikkelen fra 2007 med tittelen «Frp vil avskaffe kulturskolen» ble delt heftig på sosiale medier før valget. Usaklig og uheldig, mener Frp.

– Dette kan bety at partiene ser sitt snitt til å lage slike drittpakker som dette ved å sette ned folk til å lete opp oppslag som en kan bruke for å sverte konkurrerende partiet, sier Terje Halleland (Frp).

Formann i Rogaland Frp, Terje Halleland, vil drive kulturskolen på dugnad. Målet er å få fjernet tilbudet. Slik lyder ingressen i nettsaken fra 2007. Tittelen er «Frp vil avskaffe kulturskolen». Da den ble laget ble den ikke lest av særlig mange, men på søndag ble den gjenopplivet. I løpet av søndag og mandag ble den delt heftig på Facebook og Twitter, og lest av over 12.000 personer.

– Spredt av flere tusen

Terje Halleland

Terje Halleland, Rogaland Frp.

Foto: Håvard Grønli / NRK

– Jeg fikk først et par telefoner og senere sms og mail fra personer som hadde blitt gjort oppmerksomme på et seks år gammelt budsjettvedtak fra Vindafjord kommune. jeg måtte bruke veldig mye tid på å gå ut og fortelle hva dette var, sier Halleland, som nå er fylkesvaraordfører i Rogaland.

Den seks år gamle nettartikkelen ble delt av flere tusen på Facebook og Twitter, blant annet av flere Ap-politikere og avtroppende kulturminister Hadia Tajik.

– Jeg så jo at dette ble spredt så enormt at jeg ikke hadde sjans til å gå ut og si så mye, spesielt ikke så tett oppimot selve valget. Artikkelen som var skrevet av NRK var i utgangspunktet helt grei den, men når den brukes i forbindelse med et stortingsvalg seks år etter at det var en aktuell sak i et kommunebudsjett blir den tatt sånn ut av sin sammenheng at det virker skadelig, sier han.

Peker på de rødgrønne

Tina Bru

Tina Bru (H).

Foto: Kaj Hjertenes / NRK
Sveinung Stensland, Høyre

Sveinung Stensland (H).

Foto: John Petter Hernes

Halleland, og Høyre-kollegene Tina Bru og Sveinung Stensland går langt i å rette pekefingeren mot de rødgrønne.

– Alle vil vinne valget. Da gjør man det man kan for å få stemmer. Jeg tror dette er et eksempel på at de rødgrønne hadde veldig få egne visjoner i denne valgkampen, lite egen politikk å reklamere med. Da gjaldt det å dra fram ting fra motstandernes sine som kanskje ikke er heldig. Det er nok mest det det går på, sier nyvalgt stortingsrepresentant Tina Bru.

– Jeg reagerer på at en er så opptatt av å spa frem gammel moro i stedet for å forholde seg til de partiprogrammene som en faktisk har gått til valg på, sier leder i Rogaland Høyre, Sveinung Stensland.

Vet ikke hvem som fant fram saken

Men hvem som dro fram, og startet spredningen av nettartikkelen om Frp og kulturskolen er det ingen som vet.

– Det er vanskelig for meg å si så mye om, men jeg regner med hang sammen med at vi hadde et valg. Jeg tror det var noen som ønsket å skape usikkerhet om Frp sin politikk på dette området og så seg nødt til å gå inn i en seks år gammel kommunalsak og prøve å få spredt den ut gjennom sosiale medier for å prøve å ramme Frp, sier Halleland.

Tror du det var noen politiske motstandere?

– Ja, jeg tror vel det, svarer han.

Ap: – Ikke noen strategi om skittpakker

Simon Næsse

Simon Næsse, Rogaland Ap.

Foto: Rogaland Arbeideparti

– Vi har ikke hatt noen strategi som går på å dele saker om andre partiet. Vi har delt våre egne saker og bilder av vår valgkampaktivitet, sier fylkessekretær i Rogaland Ap, Erik Aarek.

– Høyresiden har hatt som mål å skape en oppfatning av at vi bare snakker stygt om andres politikk og ikke om vår egen. Det er deres strategi å anklage oss for svartmaling, og det har de til en viss grad lykkes med, sier Simon Næsse, nettansvarlig hos Rogaland Arbeiderparti.

Næsse registrerte nettsaken om Frp og kulturskolen i løpet av gårsdagen, men delte den ikke videre. Han er ikke kjent med hvordan spredningen startet, men mener begge fronter er like gode når det gjelder svartmaling og skittpakker.

– Det er nok noe som kjennetegner engasjerte folk på Facebook. Jeg har sett Frp-ere og Høyrefolk spre gamle lenker og skrive om hva de synes er fælt med rødgrønn politikk også. Den ene siden gjør ikke mer enn den andre, sier han.

Utdatert seks år etter?

– Jeg har sett flere eksempler på at det dukker opp gamle saker. Folk får ikke med seg at de er gamle, diskuterer dem og de får masse oppmerksomhet, sier Næsse.

Er en sak for gammel når den er fra 2007?

– Nei det varierer. Det er mye som Ap mente i 2007 som vi mener enda, og da kan det være relevant å ta det opp igjen. Tid i seg selv har ikke så mye å si, men det kan hende partiene har endret standpunkt eller at saken ikke lengre er aktuell, så det er lurt av folk å kikke på datoen når en trykker seg inn på saker, sier han.

– Spres fort og ukritisk

Øyvind Berekvam

Øyvind Berekvam, nettredaktør.

Foto: Magnus Stokka

– Dette er et eksempel på hvor fort ting sprer seg på sosiale medier nå, og hvor ukritisk ting blir spredt. Når først noen begynner er det veldig lett å videreformidle uten å undersøke nærmere hva som ligger bak, sier Øyvind Berekvam.

Han jobber som nettredaktør ved kulturhuset Sølvberget i Stavanger, og har lang fartstid innen kommunikasjonsbransjen.

– Det så ut som om hele kulturlivet i Rogaland plutselig var brennende opptatt av Vindafjord kommune, og det hadde jeg ikke sett for meg. Det får litt rare utslag, og er umulig å stoppe. Halleland måtte ha hatt en hel gjeng med seg og for å kunne gått inn på hver enkel deling og svart, sier han.

– Fra et kommunikasjonsfaglig perpektiv tror jeg ikke Frp tapte noe på dette. Saken ble jo kun delt av de som ikke hadde planer om å stemme Frp uansett. Slike spredningskampanjer like gjerne kan virke mot sin hensikt, legger han til.

Frykter flere gamle skittpakker

– Dette er en veldig uheldig utvikling hvis vi ikke kan stole på informasjonen som kommer fordi noen har tatt det ut av sammenhengen for å spre usikkerhet om hav de andre partiene, sier Terje Halleland.

Han mener slik bruk av sosiale medier kan betegnes som misbruk.

– Det som gjør meg urolig er at en kan få mer av dette i fremtiden. Man kan alltid finne oppslag som er negative og trenger en forklaring. Det tror jeg alle partier har. Hvis vi nå skal begynne å hente fram gamle oppslag, tatt helt ut av sammenheng, så tror jeg vi som politikere skal få veldig mye å gjøre, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland

Haugesund videre i cupen