NRK Meny
Normal

Fysikktime med symfoniorkester

Tunge toner fra Stavanger symfoniorkester akkompagnert av eksperimentelle smell fra fysiker, Selda Ekiz – dette skal gjøre realfag kulere blant skoleungdom.

Tunge toner fra Stavanger symfoniorkester akkompagnert av eksperimentelle smell fra fysiker, Zelda Ekiz – dette skal gjøre realfag kulere blant skoleungdom.

Selda Ekiz leder skoleelevene gjennom smell, røyk og flammer fra scenen. Og med mastergrad i fysikk fra Universitetet i Bergen har hun full kontroll på eksperimentene hun utfører. (Foto: Julie Renée Buene / Ole Andreas Bø / NRK)

– Jeg syns det er veldig gøy. Og så er det mye enklere å forstå, forteller Karoline Vangen, fra Lunde skole før hun avbrytes av et kraftig smell fra scenen i Stavanger konserthus.

Fysiker og tidligere Newton-programleder, Selda Ekiz, er igang med et av sine mange fysikk-eksperimenter fra scenen. Akkompagnert av symfoniorkesterets musikk skal dette, forhåpentligvis, skape større interesse for realfag blant skoleelevene i regionen.

– Det er en bra kombinasjon. Folk flest liker jo musikk. Å bruke fysikk til å forklare og vise hva lyd faktisk er kan gjøre fysikk kulere, sier Ekiz.

Mer enn tall og utregning

4000 elever fra 5. til 10. klasse i Stavanger deltar i det som kalles verdens kuleste fysikktime, LYDO. Musikk- og fysikkprosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Statoils talentsatsing Morgendagens helter og Stavanger Symfoniorkester.

– Vi vil vise at realfag ikke bare er tall og utregninger, men også kreativitet og samarbeid, sier sponsorsjef i Statoil, Marius Rosenberg Amundsen.

Fysikkshow

4000 elever deltar på LYDO, hvor musikk og fysikk står i sentrum for læringen.

Foto: Julie Renée Buene / NRK

Lettere å lære

Høylytte smell, røyk og flammer ble vist fra scenen. En skoletime utenom det vanlige for elevene, som fulgte ivrig med.

– Hun forklarte oss hvordan ting fungerer på en morsom måte. Nå vet jeg hva som skjer og hva som kan skje, og da er det kjekkere, sier Eirik Kristoffer Endresen, elev ved Lunde skole.

– Musikk er ikke bare å danse og lytte. Musikk handler jo om det også, men nå vet elevene som har vært her, at det ligger noe mer bak, nemlig fysikk, sier Ekiz.

Eltet deig med lyd

Men det var ikke bare fysikkshowet i Stavanger konserthus som skulle engasjere elevene. I forkant ble skoleklassene invitert til å delta i en konkurranse med temaet cymatikk, læren om hvordan man kan se lyd.

– Jeg er skikkelig imponert over hva de har fått til, selv med kort tidsfrist, sier Ekiz.

23 klasser deltok og sendte inn videoklipp hvor elevene viser lyden gjennom ulike eksperimenter. Av dem ble 11 klasser trukket ut til finalen som ble holdt under LYDO-konserten.

– Når det handler om å vise lyd, er det visuelle veldig viktig. Derfor så vi etter klasser som hadde en kul idè og som fikk vist det frem på best mulig måte, sier Ekiz, som også var dommer under konkurransen.

9B ved Smiodden skole gikk helt til topps med blant annet et eksperiment hvor de brukte tung musikk for å elte en deig.

Elever Smiodden skole

Vinnerne av konkurransen ble klasse 9B ved Smiodden skole. Fra venstre: Oda Emilia Magerøy, Ida Lindstrøm Sørvåg, Selda Ekiz, Mung Sian Sang og Mathias Liberg.

Foto: SSO