NRK Meny
Normal

– Integreringsarbeidet blir meningsløst

Magnhild Meltveit Kleppa, fylkesmann i Rogaland, er kritisk til regjeringens innstramming av asylpolitikken, og kaller regjeringen for selvmotsigende.

Magnhild Meltveit Kleppa

Magnhild Meltveit Kleppa mener forslagene fra regjeringen vil gjøre integreringen av enslige mindreårige asylsøkere vanskelig skape stor usikkerhet.

Foto: Erik Waage

​– På den ene siden gir regjeringen oss i oppdrag å sikre at kommunene følger FNs barnekonvensjon, men så kommer de med dette forslaget hvor de åpenbart ikke tar hensyn til den sammen konvensjonen selv, sier Kleppa.

Det som får Kleppa til reagere er forslaget om å gi enslige mindreårige asylsøkere midlertidig oppholstillatelse frem til de er 18 år.

– FNs barnekonvensjon sier at barns beste skal legges til grunn. Det kan ikke være til barns beste å innføre midlertidig oppholdstillatelse.

Livet på vent

I forslaget vil regjeringen at spørsmålet om lovlig oppholdstillatelse først skal behandles etter at enslige mindreårige asylsøkere har fylt 18 år.

Sylvi Listhaug

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har fått mye kritikk for innstramningsforslagene i asylpolitikken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er vanskelig å komme igang med integreringen når man vet at alt man gjør frem til fylte 18 år kanskje er uten mening, og at søknaden om opphold kan bli avslått, sier Kleppa.

– Å sette livet på vent er et presist uttrykk på situasjonen.

Forslaget er ett av totalt 40 forslag for innstramminger i asylpolitikken som regjeringen la frem før nyttår. Målet med forslagene er å blant annet å hindre at personer uten krav om ​vern søker asyl i Norge.

Skaper usikkerhet

Kleppa mener likevel at regjeringen har gått for langt, og at målene bak forslagene overkjører behovet for rask integrering og trygghet for asylsøkerne.

– Bare i Rogaland sitter det flere hundre enslige, mindreårige asylsøkere på mottak og håper på en trygg fremtid i en kommune. Forslaget høres ut som en eneste stor utrygghet og skaper uvisshet om fremtiden.