NRK Meny
Normal

– Det vil gå utover veier, kollektivtransport og skole

Fylkespolitikerne er sinte fordi en feil i statsbudsjettet gjør at Rogaland får redusert sine frie inntekter med 42 millioner kroner i budsjettet for neste år.

Trond Nerdal

Fylkesrådmannen i Rogaland, Trond Nerdal, avviser at han burde oppdaget feilen i statsbudsjettet tidligere.

Foto: Inger Johanne Stenberg

– Jeg har jobbet med budsjett i snart 35 år og ha aldri opplevd slike ting fra statsbudsjettet.

Det sier fylkesrådmannen i Rogaland, Trond Nerdal til NRK. Han avviser at han og administrasjonen burde ha oppdaget denne feilen tidligere.

Les også: Rogaland fylke satser på kollektivtrafikken

– Det betyr at vi mangler 42 millioner kroner for å ha et balansert budsjett. Det betyr at fylkesrådmannen og i neste omgang fylkestinget må finne inndekning, i hovedsak på utgiftssiden, for å få et budsjett i balanse for 2014, sier Nerdal.

Arne Bergsvåg

Arne Bergsvåg (Sp) mener feilen i statsbudsjettet som gir Rogaland fylkeskommune 42 millioner kroner mindre enn de trodde de skulle få vil gå utover veier, kollektivtransport og skole.

Foto: Senterpartiet

– Det vil gå utover tjenestetilbudet

Politikerne i fylkesutvalget irriterer seg ganske kraftig over det som har skjedd.

– Dette er uakseptabelt, og slett arbeid av departementet, sier Arne Bergsvåg fra Senterpartiet.

Han mener det er helt uholdbart at departementet har brukt så lang tid på å varsle fylket om feilen.

– Utfordringen for Rogaland er at vi allerede er svært presset på økonomi. ¤0 millioner mer for å saldere budsjettet vil gå utover tjenestetilbudet, mener Bergsvåg.

SP-politikeren mener feilen vil få konsekvenser både for veier, kollektivtransport og skole.

Fylkesordfører Janne Johnsen sa på møtet i fylkesutvalget i dag at Rogaland er blant fylkene som kommer verst ut av det hun kaller budsjettrotet i departementene.

Trond Nerdal

Fylkesrådmann Trond Nerdal vil bruke de nærmeste dagene for å finne ut hvordan de 42 millioner kronene som mangler i forslaget til fylkesbudsjett skal dekkes inn.

Foto: Rogaland fylkeskommune

– Kortsiktige og langsiktige tiltak

Da fylkesrådmannen la fram sitt budsjettforslag for fylkespolitikerne mandag , manglet det i utgangspunktet 56 millioner kroner på å ha dekning for alle utgiftene. Nå kommer de 42 millionene på toppen av dette.

– Jeg vil se på noen kortsiktige og noen langsiktige tiltak, sier Nerdal.

Fylkesrådmannen mener at han må bruke en dag eller tom på å finne ut hvor det må skjæres litt ekstra i budsjettet for neste år. Han ønsker ikke å spekulere i hvilke områder som vil bli rammet av nye kutt.

Vil kutte i sentraladministrasjon

Under budsjettframleggingen mandag, foreslo Nerdal å kutte i blant annet sentraladministrasjon og seniorpolitiske tiltak. Han ville effektivisere renhold av bygg og eiendommer.

Fylkesrådmannen foreslo og å øke prisen på ungdomspass fra 300 til 350 kroner for å dekke inn underskuddet i budsjettet på 56 millioner kroner.

Rogaland fylke skal investere 1.325 milliarder kroner neste år. Dette kommer i tillegg til bruken av inntekter fra bompengestasjonene i fylket. Driften av Rogaland fylke vil koste vel 4,8 milliarder kroner.