NRK Meny
Normal

Fullstappet valgdebatt på Hall Toll

Innvandring, bybane og skole sto sentralt da listetoppene i Stavanger barket sammen til debatt onsdag. Minst 300 personer var samlet på Hall Toll.

Valgdebatt Hall Toll

Fullt hus på Hall Toll før debatten var i gang.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Marcela Molina og Sara Mauland

Marcela Molina (SV), mener Stavanger er klar for å ta imot en stor innvandrerbefolkning.+

Samtlige listetopper startet debatten med å gi et rungende «ja» på spørsmål om Stavanger har blitt en bedre by etter innvandringen. I dag er 18 prosent av innbyggerne i byen fra andre land.

– Stavanger er klar for å ta imot en stor innvandrerbefolkning. Byen er en åpen port, og det er plass til alle, mener Marcela Molina (SV).

Per A. Thorbjørnsen (V) vil at formannskapet skal si ja til å ta imot 127 nye flyktninger. Det er imidlertid Frp uenig i.

– Det kan vi overhodet ikke si ja til, vi har et ansvar i forhold til de vi skal ta imot, mener Tore B. Kallevig.

Bybane

Pensjonistpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet sier nei til bybane. Høyre, Venstre, KrF, SV og Rødt sier ja. Ap vil ha mer fakta på bordet.

– Hva kan løse køproblemene så snart som mulig? spør Cecilie Bjelland (Ap), som stiller seg usikker til en bybane i Stavanger.

Valgdebatt Stavanger

Debattpanelet.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Dette er det beste trasévalget man kan tenke seg. Aps holdning undrer meg, i fjor gråt Ap fordi bybanen ikke startet i Leirvik. I Bergen har Ap vært det ledende partiet ved siden av Venstre, og Ap må gå for bybane, mener Per A. Thorbjørnsen (V).

– Bybanen i Bergen kostet 2,5 milliarder kroner. Her er det snakk om seks milliarder. Jeg er stolt over å være en del av et parti som tør å sette foten ned. Vi vil ha en løsning på trafikkproblemene, og det må skje raskt, svarer Bjelland.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Skole og oppvekst

Valgdebatt i stavanger

Bjarne Kvadsheim (Sp), Per A. Thorbjørnsen (V) og Bjørg Tysdal Moe (KrF)

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Stavanger skal ha landets beste skole, lover Høyre i sitt partiprogram. Men det har kommet fram i media at pengene som har blitt bevilget er spist opp av lønnskostnader.

Christine Sagen Helgø (H) mener dette er feil.

– De ekstra lønnskostnadene går ikke fra skolebudsjettet, og vi har lagt inn mer i budsjettet nå enn for fire år siden. Vi har ikke tatt så mye fra skolene som det blir sagt, og vi har en god skole, sier hun.

Per A. Thorbjørnsen (V) mener regjeringen er syndebukk.

– Vi skal ha en god fordelingspolitikk, men vi må få beholde våre skattekroner. Regjeringen har kuttet Stavanger for hundre millioner nettokroner, og vi skal sikre at det ikke skjer i 2012.

– For oss er en god fellesskole viktig. Det er en kjerneoppgave å drive en god skole, og vi tar tilbakemeldingene alvorlig. Neste periode skal vi prioritere driftsoppgaver, og satse på kvalitet og innhold, sier Cecilie Bjelland.

– Det politiske flertallet har valgt å bruke pengene annerledes, og har blant annet bevilget penger til park rundt konserthuset. Frp sier ja til det viktigste først, og jeg synes det er positivt at også Ap vil gjøre dette fremover, sier Tore B. Kallevig.

Minst 300 mennesker var samlet under debattmøtet, som er et samarbeid mellom NRK Rogaland og Stavanger Aftenblad. NRKs John Gunnar Skien og Aftenbladets Tom Hetland var debattledere.