Hopp til innhold

– Ordføreren har ikke gjort jobben sin

Tone Marie Strand la ikke fingrene imellom på gårsdagens folkemøte om ambulansetjeneste på Moi. Hun kritiserer Lund-ordfører Pål Ravndals innsats for å beholde ambulansen på Moi.

Tone Marie Strand

Tone Marie Strand liker veldig dårlig at ambulansestasjonen forsvinner fra Moi.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Pål Ravndal

Pål Ravndal, ordfører i Lund kommune.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK
Hans Tore Frydnes

Hans Tore Frydnes, divisjonsdirektør ved SUS.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Jeg er meget skuffet over Pål Ravndal! Han skal være kommunenes ansikt utad, men har ikke gjort jobben sin, raser Tone Marie Strand.

Hun har grepet mikrofonen og taler til fullsatt sal på Lundetun på Moi. Det er informasjonsmøte om hva som nå skjer etter at det er bestemt at ambulansetjenesten i bygda skal legges ned.

Helseforetakene i Stavanger og Sørlandet skal ta over driften. Det betyr at nærmeste ambulanse vil stå parkert i Flekkefjord eller Egersund.

Har samlet 1800 underskrifter

Det er samlet inn 1800 underskrifter for å få ambulansen tilbake, og aksjonen har en egen facebookside med 1400 medlemmer.

– Vi har hatt ambulansen i veldig mange år – siden krigen. Dette har skapt en trygghet hos oss innbyggere som vi nå blir fratatt, sier Strand.

Det ble på møtet rettet hard kritikk mot ledelsen i Lund kommune sin innsats for å beholde ambulansen i bygda.

– Vi har valgt inn politikerne og vi kan fjerne dem. Vi tar makta tilbake, vi skal ha ambulansen tilbake på Moi! sier Strand.

– Alle politikere er enige

Ifølge ordfører i Lund, Pål Ravndal, er det en grei løsning at helseforetakene i Stavanger og Vest-Agder tar over ambulansedriften.

– Alle politikerne er enige om det vi har gjort i saken til nå. Vi står for det vi har gjort ut ifra betingelsene vi hadde den gangen, sier han.

Ambulansesjef på Stavanger universitetssjukehus (SUS), Johannes Lokøy, gjorde det klart at helseforetakene ikke kan ha en flåte av ambulanser i småbygdene.

Mener responstid ikke er så viktigst

– Vi har også tidligere sett at det engasjerer folk når vi flytter på ambulansestasjoner, men det viktigste for meg er å få på plass et ambulansetilbud som er robust og trygt når det gjelder den faglige kvaliteten, sier han.

– Men det er responstid folk er mest opptatt av her?

– Ja, men responstid er kun avgjørende for noen ganske få personer gjennom et år, sier Lokøy.

Divisjonsdirektør ved SUS, Hans Tore Frydnes, la på møtet godt merke til engasjementet i Lund.

– Du blir utrolig imponert av et folkeengasjement av denne dimensjonene – en stappfull kinosal og flere høyst relevante spørsmål og ønsker, sier Frydnes, som understreker at SUS ivaretar responstid, sikkerhet, og spesialisthelsetjeneste, ed den nye ordningen.