Landet uten hjul: – Ulykken fremstår som en gåte

Et propellfly landet på Stavanger lufthavns rullebane uten hjul. Buklandingen skjedde uten flytårnet var varslet om at noe var galt.

Et propellfly landet på Stavanger lufthavns rullebane uten hjul. Buklandingen skjedde uten flytårnet var varslet om at noe var galt.

Flyet av typen Beech King Air B200 ligger på rullebanen uten hjul. Se video fra hevingen.

– Det fremstår som en stor gåte for veldig mange, forteller NRKs reporter på stedet, Morten Nesvik.

Det var klokken 10.00 mandag formiddag at propellflyet, av typen Beech King Air B200, gikk inn for landing på Stavanger lufthavn.

– Det har kommet inn fra nord og landet på rullebanen. Understellet har ikke fungert, og flyet står nå på hovedbanen, oppsummerer lufthavndirektør Leif Lorentzen.

Ble ikke varslet

Flyet er et tomotorsfly og eid av Air Wing. Om bord i flyet var et mannskap bestående av to personer.

– De sier at de ikke visste at understellet ikke var ute da de landet. Selv om buklandingen kom brått på så har de det bra. Ingen er skada, sier kommersiell ansvarlig i Air Wing, Jarle Granheim.

Reporter Morten Nesvik sier det er en gåte hvorfor pilotene ikke ble varslet om at hjulene ikke var ute.

NRKs reporter Morten Nesvik oppsummerer hva som skjedde på Stavanger lufthavn mandag formiddag.

Pilotene skal ha varslet flytårnet at alt gikk godt før landing. Like etter landing kom en ny melding fra mannskapet til flytårnet: De hadde landet uten hjulene nede.

– Det er en gåte ettersom alle fly er utstyrt med systemer som skal varsle om noe er galt med understellet. Her kom det ingen advarsel. Flyet landet og merket at hjulene ikke var ute, så kom det et stort smell og det ble liggende fast på rullebanen, forteller reporter Morten Nesvik.

Lastet med radioaktive isotoper

Flyet var på oppdrag for Stavanger universitetssjukehus da ulykken inntraff. De skulle levere radioaktive isotoper som brukes i PET-skanneren på sykehuset.

– Boksen lå inne i flyet som en kapsla koffert. Den ble transportert raskt til sykehuset. Flyplassen organiserte dette på en utmerket måte. Første pasient fikk behandling til riktig tid, sier klinikkdirektør Hans Tore Frydnes.

Buklanding på Sola

Årsaken til buklandingen er foreløpig ukjent.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Det var aldri noen fare for skade på boksen med isotopene. Frydnes opplyser at boksen tåler mye skade før det ville gått hull helt inn til den flytende isotopen.

Transporter som dette skal følge internasjonale transportregler. Hvis boksen hadde blitt skadet, burde det bli tatt forholdsregler for personene rundt.

– Skjerme mest mulig, holde størst mulig avstand til innholdet og oppholde seg kortest mulig tid nær innholdet, forteller seniorrådgiver i Statens strålevern, Jan Frede Unhjem.

Full utrykning

Ulykken førte til full utrykning. Både brannvesen og politi rykket ut til rullebanen. Havarikommisjonen er også koblet inn i saken.

– Det er veldig sjeldent at noe sånn skjer. Heldigvis skal ikke dette ført til annet enn materielle skader, sier Lorentzen.

Rundt klokken 12 kom en kranbil til ulykkesstedet. Der startet den arbeidet med å få flyttet flyet.

– Det skal ikke være noen utfordringer å få flyttet flyet, opplyser operasjonsleder Nikolai Austrheim i Sør-Vest politidistrikt.

Rullebanen skal innen kort tid være klar til bruk igjen. Det er kun snakk om et par timer.

Skal granske ulykken

– Vi sender teknisk personal til Stavanger og starter en umiddelbar gransking av hendelsen, sier Granheim til NRK.

Politiet meldte like før klokken 11.00 at de hadde startet etterforskning av hendelsen. Det samme har Havarikommisjonen.

– Vi samler inn informasjon for å få full klarhet i detaljene knyttet til hendelsesforløpet. Vi jobber for å få alle fakta på bordet, forteller direktør i Statens havarikommisjon for transport, William Bertheussen.

Utrykning på Stavanger lufthavn Sola

Hendelsen førte til full utrykning. Politiet har startet etterforskning av hendelsen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Ulykken skal ifølge flyplassen ikke få store konsekvenser for den øvrige trafikken på Stavanger lufthavn.

– Banen mellom øst og vest er åpen for trafikk. Men været på flyplassen er dårlig for øyeblikket, så det kan gi noen forsinkelser, sier Lorentzen.