– Stormkast og trampoliner uten sikring er en dårlig kombinasjon

Tirsdag kveld kommer den første skikkelige vinterstormen. Nå advarer forsikringsselskapene om konsekvensene.

Etter Dagmar i Sogn og Fjordane

Forsikringsselskapet minner om at stormkast og usikrede trampoliner er en dårlig kombinasjon.

Foto: Frank Optun Smedegaard / NTB scanpix

– Det begynner å blåse allerede i tolvtiden. Så tar vinden seg gradvis opp og vil være på det sterkeste i seks, sju-tiden i kveld.

Det sier statsmeteorolog Ida Marie Solbrekke ved Værvarslinga for Vestlandet.

Stormen treffer kysten fra Obrestad i sør, nord for Boknafjorden blir det full storm. I sørfylket vil styrken neppe komme over liten storm.

Les også: Her kommer stormen

Uværet skal herje langs kysten fra Østfold, via Sørlandet og på kysten av Vestlandet til Stad. Det er et stormsenter som har ligget over Grønland som kommer inn over Norge.

– Vinden avtar utover tirsdag kveld, og rundt midnatt vil den være nede i liten kuling på rogalandskysten, sier Solbrekke.

Kraftig regn

Sammen med stormen kommer det mye nedbør i Rogaland tirsdag kveld.

– Vi har sendt ut OBS-varsel om nedbøren. På de mest utsatte stedene kan det komme opptil 50 millimeter i løpet tolv timer fra i ettermiddag til onsdag morgen, sier Solbrekke.

Nedbøren kommer som sludd eller snø i høyden.

– Det blir påfyll i skitrekkene, sier meteorologen.

Storm i Smeaheima

Vinden vil være på det kraftigste ved seks, sju-tiden tirsdag kveld. Bildet er tatt i Smedaheia i Sandnes under en tidligere storm.

Foto: Otto Voldsund / NRK

IF Skadeforsikring sendte tirsdag formiddag ut en liste med forholdsregler de synes folk bør ta før stormen kommer.

– Når det blåser så kraftig som det er meldt å gjøre i dag og de nærmeste dagene, kan gjenstander som flyr gjennom lufta gjøre stor skade på både personer og eiendom, sier selskapets kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz.

Her er forsikringsselskapets anbefalinger:

• Sørg for at takrenner, nedløp og rister er renset for løv, slik at vannet renner bort slik det skal.

• Har du sjekket og renset sluk innendørs? Skulle det trenge vann inn i huset, er det viktig at sluk er åpne og tar vannet unna.

• Ta en vurdering utendørs om det er for eksempel trær som kan ramme bygninger og biler hvis de faller over ende i stormkastene.

• Husk at campingvogner og bobiler har så stor overflate at de nærmest kan virke som seil i vinden. Vurder å flytte dem i le.

• Har du anledning, se om taket er helt og vil tåle store nedbørsmengder: At det ikke mangler takstein og at annen takkledning er i orden. Etter uværet bør du sjekke taket på nytt

• Utemøbler bør sikres eller tas inn. Trampoliner bør pakkes ned for sesongen. Stormkast og trampoliner uten sikring er en dårlig kombinasjon.

• Ligger båten din på vannet? Vurder å ta den opp på land og sikre den ordentlig.

• Hvis det lyner og tordner bør du trekke ut støpslene fra stikkontaktene særlig på spenningsømfintlige apparater som PC, nettbrett/mobil, TV og ruter/bredbåndsmodem. If anbefaler alle å ettermontere overspenningsvern hvis boligen ikke allerede har det.