Hundrevis av ornitologer har snudd bygda på hodet

Svartstrupejernspurven er funnet i Sokndal, og fuglen er den første av sin art som er oppdaget i Norge.

Svartstrupejernspurven er funnet i Sokndal, og fuglen er den første av sin art som er oppdaget i Norge.

FULLT HUS: Karin Omdal fikk huset fullt av skuelystne fuglekikkere etter at den sjeldne arten ble oppdaget i Sokndal. (Foto: Jan Kåre Ness.)

Svartstrupejernspurv

SJELDEN FUGL: Svartstrupejernspurven ble observert i Sokndal og nesten hele landets ornitologiske miljø er kommet til Sokndal for å se den.

Foto: John Grønning
Egil Omdal

Her ved kjøkkenvinduet har Egil Omdal observert mange fugler - også flere sjeldne. Men da han så sjeldenheten som besøkte foringsbrettet hans på torsdag ble han ekstra godt fornøyd.

Foto: Helge Sørvåg

Det var hobbyornitolog Egil Omdal som oppdaget det sjeldne eksemplaret da han satt og spiste middag torsdag kveld. Fuglen ble raskt artsbestemt til å være en svartstrupejernspurv.

– Plutselig ser jeg en spesiell fugl som jeg aldri har sett før. Men at den var så sjelden var jeg ikke klar over. Dagen etter var stuen full av folk, og vi satt spent fra det lysnet av dag og til det ble mørkt. Men da viste den seg ikke, sier Omdal.

Fugleobservasjonen må godkjennes av NSKF (Norsk Sjeldenhetskomite for Fugl), men det er stor sannsynlighet for at det dreier seg om et førstegangsfunn i Norge. Egil Omdal ga raskt beskjed til Karin Omdal, i huset ved siden av.

– Nå må du passe på i hagen, sa jeg. For det er mulig du får besøk av en veldig sjelden fugl. Og dagen etter var den i hagen hennes, sier han.

Fullt hus av fuglekikkere

Og det var ikke bare fugler som kom på besøk.

– Jeg har hatt veldig mye besøk, og det på grunn av en liten fugl, sier Karin Omdal.

Over femti fugleinteresserte har tatt turen innom huset hennes siden hun åpnet dørene.

– Jeg er jo interessert i fuglene, og jeg vet at det interesserer mange. Jeg er sikker på at det var mer enn femti mennesker innom i går. Det er helt utrolig, sier Karin Omdal.

Blant de besøkende var også frilansfotograf Jan Kåre Ness, som har laget videoreportasjen for NRK Rogaland.

Sjelden art i Norge

Svartstrupejernspurven hekker i Russland og østover i Sentral-Asia. Den overvintrer i India og Afghanistan, og er veldig sjeldent sett i Vest-Europa.

En nær slektning, Sibirjernspurv, ble oppdaget i Norge 2011.

Stua til Egil Omdal

Det var fullt i stua til Egil Omdal i helga, og det er det fortsatt.

Foto: Helge Sørvåg