NRK Meny
Normal

Foreldre: – Mediene skremmer før skolestart

Foreldreutvalget FUG mener en overvekt av negative nyheter om norsk skolegang skaper engstelige foreldre. – De fleste elever har det bra, sier FUG-lederen.

Studenter i arbeid

Både FUG og Røde Kors Ungdom understreker at det er viktig at mediene tar opp problemer, men ønsker en balansert vinkling.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det har vært en del overskrifter de siste ukene, om små og store barn som gruer seg til skolestart, forventningspress, lekser og redsel for ensomhet og mobbing.

FUG-leder Elisabeth S. Gundersen savner en realitetsorientering i dekningen.

Elisabeth Gundersen

FUG-leder Elisabeth S. Gundersen mener mediene svartmaler utfordringene ved skolestart.

Foto: Foreldreutvalget for grunnopplæringen

– Det er selvsagt veldig viktig at de som sliter skal tas på alvor. Men det meste er bra i skolen, så det er også viktig å få fram dette, slik at ikke elever og voksne gruer seg unødvendig, sier Gundersen til NTB.

– Sammenlignet med hvor mange som går på skole i Norge, får vi svært få henvendelser, legger hun til.

Skolestartvett

I forbindelse med skolestart lanserer Røde Kors Ungdom en positivt vinklet kampanje med enkle råd for skolevett til skolestart.

Eksempler på råd:

  • Si til deg selv at du er bra nok.
  • Sett deg ned med noen du ikke kjenner.
  • Hjelp en klassekamerat med leksene.
    Espen Breivik

    Til tross for at dagens unge er flinkere, flittigere og mer fremtidsrettet enn tidligere generasjoner, er de også en mer stresset generasjon, sier Espen Breivik i Røde Kors Ungdom.

    Foto: Røde Kors Ungdom

– En av tre bekymrer seg for mye og føler at alt er et slit. Mange unge oppgir også at de ofte eller av og til kjenner på følelsen av ensomhet, sier Espen Breivik, leder i Røde Kors Ungdom.

Samtidig er han opptatt av at dette er normalt for de fleste og noe man kan gjøre noe med.

– Vi trenger en åpenhet om at dette ofte er naturlige følelser. Det er stor forskjell på å kjenne på ensomhet og å være isolert og venneløs, sier Breivik.

Glede seg

FUG-leder Gundersen tror en ensidig negativ dekning kan føre til at det blir selvoppfyllende profetier.

– Velmente tips og råd til ungdom og foreldre før skolestart er bra, men kan i dagens prestasjonskultur også bety flere oppgaver som skal løses, og være med og øke press og stress....

Espen Breivik, Røde Kors Ungdom

– Jeg tror de som påvirkes mest, er foreldrene som engster seg for alt fra lekseoppfølging og prestasjonspress til læringsutfordringer og det sosiale. De må også klare å gi slipp, sier Gundersen.

Her understreker hun behovet for å ta noen skritt tilbake og følge med uten å blande seg for mye og bekymre seg unødig på barnas vegne.

– Vi må lære barna å gjøre ting selv, klare ting selv, det gjelder alt fra oppgaver i hjemmet til skolen. Ikke legg lista så høyt at det blir umulig for dem å lykkes. Det gir ikke mestringsfølelse å fikse noe selv dersom far eller mor retter på deg hele tiden, sier FUG-lederen.