Hopp til innhold

Frykter terskelen for å varsle er for høy

– Det er bekymringsfullt dersom kolleger og ansatte der ute ruser seg, sier fagforeningsleder Hilde-Marit Rysst.

Hilde-Marit Rysst er leder for fagforeningen Safe

Hilde-Marit Rysst er leder i fagforeningen Safe, som organiserer ansatte i oljeindustrien.

Foto: Safe i Teekay

– Vi ønsker på ingen måte å ha ansatte og kolleger som ruser seg eller bruker slike stimuli for å fungere i arbeidssituasjonen. Dersom det virkelig er en slik økning, må vi spørre oss om hva som ligger bak, sier Rysst.

Stavanger Aftenblad skriver i dag om oljeansatte som bruker kokain for å holde seg våkne, og sovemedisin for å sovne.

Lisbeth Bratland-Sola

Lisbeth Bratland-Sola er daglig leder ved Søvnsenteret Rogaland.

Foto: privat

Daglig leder ved Søvnsenteret Rogaland, Lisbeth Bratland-Sola sier det ikke er konkrete tall for hvor mange som ruser seg i oljeindustrien.

– Jeg har sett en stor økning, spesielt fra i fjor. Oppsigelser og frykt for oppsigelse henger over hodet, ofte for dem i høyere stillinger. De tar kontakt med oss fordi det er mye press på jobben. De bruker sovemedisin for å klare skifte i døgnrytmen. men så øker presset, og da øker de dosen, og så må de ta kokain for å hode seg våken på dagen, sier Bratland-Sola.

– Må se på arbeidsbelastningen

Rysst mener at dersom det er forhold på jobben som gjør at det nå er flere som bruker narkotika for å holde seg våkne, er det ekstra viktig å ta tak i.

– Da kan vi ikke si at dette er mennesker som også bruker narkotika på fritiden, da er det faktisk yrkesrelatert, og da må vi inn å se på arbeidsbelastningen, sier Rysst.

– Det er godt mulig terskelen for å melde fra er for høy. ingen vil være den ansatte som skaper problemer og utfordringer for arbeidsgiver. I det øyeblikket en begynner å stille spørsmål og sette krav, blir en komplisert ansatt, sier Rysst.

«Hjelpemidler» i vanskelige tider

I vanskelige tider med nedskjæringer og oppsigelser er det vanskeligere å varsle arbeidsgiver om problemer.

– Da tyr ansatte ofte til andre «hjelpemidler» som sovemedisin, for å holde det gående, sier Bratland-Sola.

Hun oppfordrer ansatte og ledelse til å bruke bedriftshelsetjenesten mer aktivt, og informere om hva slags hjelp det er mulig å få der.

– Det er også viktig å gi aksept for at alle kan slite, og at det av og til er behov for ikke å prestere, sier Bratland-Sola.