NRK Meny
Normal

– Hadde aldri trodd det skulle bli så ille

To fabrikker, rådhuset, bedehuset, brannstasjonen og mange privathus ble i går oversvømt i Moi i Lund, sør i Rogaland. Nå har 400 ansatte fått permitteringsvarsel på grunn av flomskadene.

NorDan hardt rammet av flommen

VIDEO: NorDan-fabrikken ble hardt rammet av flommen. Administrerende direktør Tore Rasmussen har sendt ut generelt permitteringsvarsel til sine 400 ansatte.

Tore Rasmussen

Administrerende direktør i Nordan, Tore Rasmussen, har hatt en hektisk helg.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Vi har gitt alle ansatte et generelt permitteringsvarsel, men mange må være med å rydde opp, sier administrerende direktør Tore Rasmussen ved dør- og vindusfabrikken Nordan på Moi.

Hjørnesteinsbedriften med 400 ansatte fikk inn store mengder vann da ekstremværet «Synne» herjet som verst på sørvestlandet i helgen. På det meste var det 70 centimeter vann inne i fabrikken, som ligger like ved elva Moisåna.

– Vi har i all vesentlighet fått vannet ut av fabrikken nå, men vi har ikke strøm i bygget, så ingen kommer inn akkurat nå. Når vi kommer oss inn er det første prioritet å få rydde opp, sier Rasmussen, som ikke har oversikt over hvor store skadene på materiale og produksjonsmaskinene er mandag morgen.

Han legger til at det kan gå flere dager før fabrikken er tilbake i produksjon.

Tilbake til normale bredder

NorDan på Moi i Lund

Lørdag begynte vannet å strømme inn i fabrikklokalene til Nordan på Moi.

Foto: John Skåland

– Vannet har nådd toppen, og kanskje gått litt ned, men det står veldig høyt og har skapt store problemer i Moi, sier brannsjef John Skåland i Moi i Lund kommune.

Sammen med de andre Dalane-kommunene Vikeså, Hovsherad og Egersund ble Moi hardest ramma av ekstremværet i Rogaland, med store oversvømmelser. I Agder ble Feda og Kvinesdal alvorlig prega.

– Moisåna har gått tilbake til mer normale bredder, selv om den er veldig stor ennå. Det er veldig vanskelig å skaffe seg en total oversikt over situasjonen, sier Skåland.

Selv om ekstremværet var godt varslet hadde ikke Rasmussen i Nordan kom det overraskende på de fleste.

– Når vi gikk hjem på fredag var det ingen som hadde drømt om at det skulle bli så ille. For 23 år siden hadde vi flom med vann inn i fabrikken. Da var det 23 centimeter, og vi har alltid trodd at det var det verste som kunne skje, sier han.

To fabrikker, rådhuset, bedehuset, brannstasjonen og mange privathus er oversvømt i Moi i Lund, sør i Rogaland. Foto: Peter Monstad.

VIDEO: Slik har vannet herjet på Moi i Lund.

Store skader på flere fabrikker

Nordan oversvømt

Det er fortsatt mye vann i lokalene til NorDan på Moi mandag formiddag.

Foto: Gunnar Morsund

I går fosset elva ukontrollert gjennom Moi sentrum. Hjørnestensbedriften NorDan sin fabrikk, rådhuset og Eik treskofabrikk fikk de mest alvorlige skadene i Lund kommune. Også brannstasjonen, rådhuset og bedehuset sto godt under vann.

På treskofabrikken, som ligger i Hovsherad, er opprydningsarbeidet i full gang. I mer enn 20 år har ekteparet Karin og Sigmund Stenberg drevet fabrikken som nå har åtte ansatte.

– For oss er dette en tragedie. Hele livsverket vår ligger nå i grus, sier Sigmund Stenberg mandag morgen.

Han sier at de fikk berget for 60.000 kroner i råvarer før vannet kom inn som en eksplosjon klokken ti på lørdag formiddag.

– Nå står det nye fyranlegget til 600.000 kroner under vann i tillegg til flere uerstattelige maskiner, sier mannen som tydelig er preget over hendelsen.

Fokus på Moi

Brannvesenet i Lund har konsentrert seg om Moi sentrum forteller brannsjef John Skåland.

– Vi har fått vannet ut av Nordan-fabrikken og rådhuset. Jeg går ut ifra at også første etasje av treskofabrikken er tømt for vann, sier Skåland.

Skadene er så omfattende at produksjonen ikke starter opp igjen på ei stund. Ledelsen har nå hatt et informasjonsmøte med de ansatte hvor de har gitt permitteringsvarsel.

– Oversvømmelsen av Nordan-fabrikken berører mange arbeidsplasser, og de har lagt en stor plan for hvordan de nå skal ta fatt på jobben. Det er en del skader på bygningen. Her, og ved treskofabrikken kan det bli store konsekvenser hvis nesten uerstattelige gamle maskiner er ødelagt, sier Skåland.

Flom i Moi

Moisåna gikk langt over sine bredder i helga. I dag er vannet i ferd med å trekke seg tilbake.

Foto: Peter Monstad

– Innstilt på å ta i et tak

– Det er også en god del privathus som har fått vann i kjellerne. Det blir nok mange telefoner til forsikringsselskap utover, og mange som har en stor jobb å gjøre, sier han.

Nå skal ledelsen i kommunen møte NVE for å finne veien videre.

– Vannet står fortsatt en meter over høyeste normalvannstand, og byr fortsatt på problemer. Vi skal gå gjennom situasjonen, og vurdere hva som må gjøres, sier Skåland.

– Vi har sett stor innsatsvilje, mye samhold og mange er innstilt på å ta i et tak og hjelpe de som trenger det, legger han til.

Redningsstasjonen på Lund
Foto: Peter Monstad