Hopp til innhold

Frykter et skrekkscenario med halv oljepris

Rekordhøy pengebruk og aktivitet på sokkel vil ikke vare evig tror oljeleverandører. Nå forbereder de seg på en nedgang, og frykter oljeprisen.

Bjørn Kahrs

For Bjørn Kahrs i Randaberg Industries er halv oljepris et skrekkscenario han håper ikke inntreffer.

Foto: Arild Eskeland

– Dette er typisk høyt aktivitetsnivå, og det er et høyt tidspress for å få det ferdig, sier Bjørn Kahrs i Randaberg Industries.

Han viser rundt i en av de mange hallene hvor det blant annet bygges undervannsutstyr for Statoil. Og selv om dagens jobb begynner å nærme seg ferdig er det fullt i ordrebøkene fremover.

–Det siste halvannet år har det vært et enormt press, og nesten umulig å få tak i folk, sier Kahrs.

Les også: Sunn nedgang i boligprisene

Les også: Bruker mer penger på å tjene mindre

Frykter hard landing i Kina senker oljeprisen

Øystein Dørum, sjeføkonom i DnB

Øystein Dørum i DnB kalkulerer med at det er en mulighet for hard landing i Kina, og det betyr lavere oljepris.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

I Norge i dag investeres det nesten 200 milliarder kroner i oljeindustrien hvert år, og aktivitetsnivået er tilsvarende høyt. Og så lenge oljeprisen ligger noenlunde stabilt rett over 100 dollar er det ikke så mye å frykte.

Men når DnB presenterer sine utsikter for økonomien i Norge og verden er det med en liten sjanse for at ting kan snu. Og det er Kina som kan være den lille tua som velter det store lasset.

– Vi ser mange utviklingstrekk i Kina som bærer alle de klassiske bobletendensene. Når vi har sett disse tegnene tidligere har det nesten uten unntak endt med knall og fall, sier sjeføkonom i DnB, Øystein Dørum.

Les også: Uro i Egypt gir økte oljepriser

Les også: - Halvering av oljeprisen vil ikke knekke boligmarkedet

Nå regner han med at det er omkring 10 prosents sannsynlighet for at dette kan skje, og da vil Norges merke det.

– Dette vil og spre seg til Norge, og kan halvere oljeprisen og investeringene i oljeindustrien, sier Dørum.

Saken fortsetter under bildet

Randaberg Industries

Det bygges mye undervannsutstyr på Randaberg Industries. Men hvis oljeprisen synker blir det fort mindre å gjøre.

Foto: Arild Eskeland

Bare fem år siden sist

Kina står for mye av etterspørselen etter olje i verden, og har de siste årene stått for halvparten av veksten i behovet. Nå er håpet at landet klarer å vri seg unna nedturen som truer.

Det er under fem år siden oljeprisen falt til langt under halvparten av det som er saken i dag. Den siste tiden har oljeprisen vært rett over 100 dollar, mens den lå på 40 dollar fatet i januar 2009. Men hva som skjer om prisen igjen går ned er i bakhodet på flere.

Les også: Oljepris kan føre til boligprisfall

Les også: Kraftig fall i oljeprisen

For Bjørn Kahrs hos Randaberg Industries er en halvering av oljeprisen en helt reell frykt. Under forrige nedtur måtte folk permitteres, og det kan godt skje igjen.

– Vi har det jo friskt i minne fra noen år tilbake. Plutselig så er 70 mennesker satt på gaten, og kanskje de som nettopp var ansatt. Det er derfor vi må planlegge langsiktig nå som vi er på en topp.

Må planlegge godt

Kahrs er dessuten ordfører i Randaberg, og håper man kan unngå de høye toppene og de voldsomme nedturene i oljebransjen, nettopp fordi kommunen og innbyggerne trenger forutsigbarhet.

– Det er klart når det blir mindre skatteinntekter, men stort behov hos NAV og andre tilbud fra kommunene, så er det viktig at vi prøve å planlegge godt nok for å få forutsigbarhet. Både for kommunen og næringslivet, sier Kahrs.

Les også: – Terror i Algerie vil føra til større satsing på oljesand og skifergass

Og om det stopper opp i Kina, og oljeprisen synker i Norge vil det ta tid å komme tilbake på de store høydene tror direktøren.

–Vi vil merke det, og ikke bare litt. Kanskje vi må permittere, forskning og utvikling stopper helt opp, og når ting stopper helt opp da er det vanskelig å dra det i gang igjen, avslutter Kahrs.