NRK Meny
Normal

Politiet frykter at et halvt årskull rekrutteres til narkomiljø

Politiet i Eigersund har opp mot 100 ungdomsskoleelever på ei bekymringsliste fordi de tror flere av disse kan være på vei inn i narkotikamiljøet. Det tilsvarer et halvt årskull i kommunen.

Politiet i Eigersund har opp mot 100 ungdomsskoleelever på ei bekymringsliste fordi de tror flere av disse kan være på vei inn i narkotikamiljøet. Det tilsvarer et halvt årskull i kommunen.

►SE VIDEO: Husabø ungdomsskole er en av ungdomsskolene der politiet nå driver spaning i skolegården etter bekymringsmeldinger.

– Vi i skoleledelsen fikk en bekymringsmelding inn nå ved skolestart om at noen satt ute i friminuttet og formidlet narkotika, sier rektor ved Husabø ungdomsskole, Oddvar Sten Stapnes.

Han sendte deretter bekymringsmeldingen videre til både politiet og skolesjefen.

Oddvar Steen Stapnes

Oddvar Sten Stapnes er rektor ved Husabø ungdomsskole.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Unge gutter tatt for narkobruk i går

I går ettermiddag ble flere unge gutter tatt for bruk av narkotika da politiet rykket ut til en gammel hytte ved Vannbassengene i Eigersund.

Guttene stakk av da de så politiet, men politiet kjente igjen seks av dem. Fire gutter mellom 14 og 18 år ble samme dag kalt inn til avhør i forbindelse med saken.

– Nå ser vi kanskje toppen av isfjellet. Dette er en kamp som pågår. Vi ønsker at ungdommene skal føle en utrygghet for å bli tatt, og vi vil forklare dem konsekvensen med det de holder på meg. Ikke bare helsemessig, men også yrkesmessig og fremtidsmessig, sier politioverbetjent Jan Ove Lunde.

– Flere mellom 14 og 18 i narkomiljøet

Jan Ove Lunde

Jan Ove Lunde er politioverbetjent ved Egersund politistasjon.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Ifølge politiet i Eigersund blir rekruttene til narkotikamiljøet stadig yngre. Grundig etterforskning gjør at de nå har nærmere et hundre ungdommer under oppsikt, også via spaning i skoletiden.

– Vi ser veldig alvorlig på det. Jeg ringte til politiet og meldte min bekymring, samtidig som jeg meldte til kommunalsjefen for oppvekst og levekår at jeg hadde hørt rykter. Jeg spurte dem hva jeg skulle gjøre videre, og informerte dem. Da fikk jeg råd om å ringe hjem til foreldrene til de elevene det gjaldt. Det har jeg gjort, sier Sten Stapnes.

– Vi er i ferd med å få en ungdomsskare som er veldig ung, altså mellom 14 og 18 år. Det er også mellom femti og hundre ungdommer som er veldig nært opptil dette miljøet. De er vi spesielt bekymret for, for det er veldig mange, sier politioverbetjent Jan Ove Lunde.

Lite penger i rusomsorgen

Rolf Skaara

Rolf Skaara er leder for rusomsorgen i Eigersund.

Foto: Øystein Ellingsen/NRK

Rusomsorgen i Eigersund sliter med bemanningskrise. Det gjør at de ikke klarer å følge opp de unge brukerne og miljøet som selger og kjøper narkotika til ungdommene.

I fjor ble ungdomskontakten i Eigersund lagt ned på grunn av et stramt kommunebudsjett. Nå er den tatt inn igjen. Leder for rusomsorgen, Rolf Skaara håper at dette vil bidra til å fange opp de unge som er i faresonen.

– Vi må forholde oss til det kommunestyrevedtaket som har blitt gjort, at ungdomskontakten skal gjenopprettes, og det er noe vi ser frem til og som jeg som leder for denne tjenesten har tanker om hvordan vi kan inkorporere i det tilbudet vi har i dag, sier Skaara.

Ungdomskontakten kan forsvinne igjen

Men ungdomskontakten kan bli tatt vekk allerede før den har startet opp igjen. Kommunen har ikke penger.

– Vi må snu alle steinene, men det er en av de stillingene som kan bli vurdert. Det er ikke lovpålagt, men det er svært ønskelig at en styrker alle tiltak som har med ungdommen å gjøre. De er i en utsatt alder, sier Kommunalsjef for levekår i Eigersund, Kåre Ingvar Helland.

Egersund by

Egersund har 14.000 innbyggere.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK