Hopp til innhold

Frykter hverdagen når sykehjemmet skal gå i pluss

Eldreomsorgen ved Storesund Bu- og behandlingshjem på Karmøy skal ut på anbud. De ansatte frykter å levere et dårligere helsetilbud, og å få dårligere lønn.

Margrethe Lothe og Silje Kringlebotten

Fagansvarlig Margrethe Lothe og sykepleier Silje Kringlebotten Husebø ved Storesund Bu og behandlingshjem.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

– Det var veldig skuffende. Vi har ant at det kunne skje, men vi hadde håpt at vi skulle klare å overbevise politikerne, sier fagansvarlig Margrethe Lothe ved Storesund Bu og behandlingshjem.

Flere av de ansatte ved Storesund Bu og behandlingshjem stilte opp for å fortelle politikerne at privatisering av eldreomsorgen ikke vil gi et bedre tilbud eller store innsparinger. Det hjalp ikke. Med Høyre og Frp sine 23 mot 22 stemmer, ble konkurranseutsetting vedtatt i Karmøy kommunestyre i går.

1900 underskrifter

De ansatte på Storesund hadde samlet inn nesten 1900 underskrifter mot privatisering.

– Det viser at det er mange som støtter oss. Hadde vi hatt bedre tid, hadde vi klart å samle sammen enda flere underskrifter. Det er mange som kjemper sammen med oss, sier Lothe.

Kommunestyret i Karmøy, Jarle Nilsen på talerstolen

Jarle Nilsen (Ap) og flere fra opposisjonen holdt innlegg mot privatisering.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Sykepleier Silje Kringlebotten Husebø frykter for jobben sin, og er redd for at konkurranseutsettingen vil gi de ansatte dårligere lønn og pensjon. Hun tror også privatiseringen vil gå ut over de eldre.

– De fleste av oss som jobber der, har jobbet der veldig lenge, noen helt siden oppstarten. Vi er gode i jobben vår og vet hva vi holder på med. Vi vet ikke hva denne endringen vil bringe. Det eneste vi vet helt sikkert er at en privat aktør skal tjene penger. Vi vet ikke hvor det skal tas fra, men regner med at det blir fra lønn og pensjon, sier Kringlebotten.

– Frp vil styrke eldreomsorgen

Helge Thorheim

Helge Thorheim (Frp).

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Helge Thorheim i Fremskrittspartiet sier han skjønner at de ansatte er frustrert, men mener dette vil gjøre dem bedre i jobben.

– Jeg vil tro at dette vil utløse gode kreative krefter også hos de ansatte selv, ikke bare hos ledelsen.

Vil det gå utover de eldre?

– Hvis det skulle gå utover de eldre, så ville jeg aldri ha satt i gang med dette. Vi setter eldreomsorgen høyt, og det er jo hovedmotivet. Å konkurranseutsette for å konkurranseutsette har ingen hensikt, sier Thorheim.