Frykter at elektrifiseringen vil gi strømsmell

Johan Sverdrup-plattformen på Utsirahøyden skal få strøm fra Kårstø i Tysvær, men LO-forbundet Industri Energi frykter det gir høyere strømpris for vanlige folk.

Ansatte på Kårstø, illustrasjonsfoto

IndustriEnergi frykter at strømregningen til beboere på Haugalandet vil stige kraftig når selskapet skal sende strøm til Johan Sverdrup-plattformen i Nordsjøen.

Foto: Gassco

– Dette er første fase, men vi har tro på at de også kommer til å tenke større, lengre og mer miljøvennlig. Jeg har tro på at resten av feltet også skal elektrifiseres, sier Olav Linga, administrerende direktør i Haugaland Kraft.

Statoil har valgt en delvis strøm-løsning til Utsira. Det er kun feltet Johan Sverdrup som forsynes med elektrisk kraft i første omgang. Johan Sverdrup-feltet skal drives med strøm fra Kårstø i Tysvær. Det er ventet at forbruket av elektrisk kraft på Johan Sverdrup-feltet vil tilsvare forbruket i Stavanger by på årsbasis. Det er ingen tvil om at Statoils beslutning gir penger i kassen for Haugaland kraft.

Leif Sande

Leif Sande, forbundsleder i IndustriEnergi

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Men LO-forbundet Industri Energi jubler ikke like høyt. Det mener elektrifisering av Johan Sverdrup på Utsira-høgda vil tappe fastlandet for strøm og øke strømprisene.

– Det er ikke tvil om at strømregningen går opp. Det blir mindre strøm i området og det fører til at strømregningen til vanlige folk går i været, sier Leif Sande, forbundsleder i IndustriEnergi.

Fagforbundet Industrienergi er bekymra for at straumprisen vil gå opp og at eit pilotprosjekt på Hydro ,Karmøy står i fare på grunn av elektrifisering av Johan Sverdrup-feltet. Ingen grunn til uro, sier dei i Haugaland Kraft.

VIDEO: Fagforbundet IndustriEnergi er bekymret for at strømprisen vil gå opp og at et pilotprosjekt på Hydro Karmøy står i fare på grunn av elektrifisering av Johan Sverdrup-feltet. Ingen grunn til uro, svarer Haugaland Kraft.

Frykter for utbygging på Karmøy

Industri Energi mener også elektrifiseringen vil undergrave nye investeringer i landbasert industri, og at dette kan sette en stopper for Hydro sitt planlagde pilotanlegg for aluminiumsproduksjon på Karmøy.

– Det er ikke nok effekt i området til at Hydro i tillegg kan bygge ut på Karmøy. Og det synes vi er et langt viktigere prosjekt for norsk industri enn elektrifisering av sokkelen, sier Sande.

Olav Linga

Olav Linga, administrerende direktør i Haugaland kraft.

Foto: Haugaland Kraft

Varsler kraftoverskudd

Linga i Haugaland Kraft er uenig.

– Vi har et kraftoverskudd i Norge, og det vil vi ha i mange år fremover. Selve kraftprisen vil gå ned, men en annen faktor er linjeleia. Det skal bygges ut masse nett i Norge, som nok vil føre til at nettleia vil gå opp.

– Men hverken elektrifisering av plattformene eller Hydros utbygging på Karmøy har noen betydning for det. Forbruket vil øke, men vi har et stort kraftoverskudd. Nettleia vil gå opp, men kraftprisen vil gå ned, sier han.

Eit fleirtall på Stortinget ber Regjeringen tvinga Statoil i kne for å få kraft fra land til oljefelta på Utsirahøyden i Nordsjøen.Men Statoil kan bare garantera elektrisk straum til Sverdrup-plattforma:

VIDEO: Et flertall på Stortinget ber Regjeringen tvinge Statoil i kne for å få kraft fra land til oljefeltene på Utsirahøyden i Nordsjøen, men Statoil kan kun garantere elektrisk strøm til Johan Sverdrup-plattformen.