Hopp til innhold

Vil redde søsterens liv med tvang

«Silje» fortviler over manglende kontroll på psykiatrisk avdeling ved Stavanger universitetssjukehus. Søsteren har flere ganger forsøkt å ta sitt eget liv. Hittil i år har 28 personer begått selvmord på norske sykehus.

Anonym

Det går ikke et minutt uten at «Silje» tenker på sin syke søster. – Jeg lever i en boble. Jeg går på jobb og gjør de tingene jeg må gjøre, men jeg går og venter på telefon hele tiden. Jeg har lyst å snakke med noen, jeg forstår ikke hva som skjer. Jeg er totalt frustrert 24 timer i døgnet, sier hun.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

«Silje» ser på telefonmeldinger som søsteren nylig har sendt. Søsteren skriver at hun ikke orker mer.

– Jeg er redd for å få telefonen om at nå har hun gjort seg noe, sier hun.

Mobiltelefonen er alltid i nærheten, hele døgnet. Silje er alltid på vakt. Hittil i år har hun fått flere urovekkende telefoner fra personalet på psykiatrisk avdeling ved Stavanger universitetssjukehus (SUS), hvor søsteren for tiden er innlagt.

Jeg er redd for å få telefonen om at nå har hun gjort seg noe.

«Silje»

Søsteren har flere ganger stukket av fra sykehuset, og flere ganger forsøkt å ta sitt eget liv.

– Hver gang hun kommer seg ut, vil hun prøve å ta livet sitt.

Rakk det så vidt

For noen uker siden måtte Silje haste av gårde. Søsteren var klar til å ta livet sitt. Det var politiet som ringte. Men neste gang kan det være for seint.

– Jeg lever i en boble. Jeg går på jobb og gjør de tingene jeg må gjøre, men jeg går og venter på telefon hele tiden. Jeg har lyst å snakke med noen, jeg forstår ikke hva som skjer. Jeg er totalt frustrert 24 timer i døgnet, sier hun.

Vil ha mer informasjon

Torsdag skrev NRK.no om Laila Husevåg og Einar Schibevaag som for under ett år siden mistet broren og kona si. De mener de fikk altfor lite informasjon fra sykehuset mens deres kjære var innlagt.

Silje kjenner seg igjen i disse historiene – også hun vil vite mer. Forskjellen er at hun ennå har mulighet til å forhindre at søsteren blir en del av den dystre statistikken.

De sier at hun er trygg når hun er der inne, men hvordan kan jeg vite det? Jeg vet absolutt ingenting. Jeg får bare telefon hvis hun skader seg selv eller stikker av.

«Silje»

Søsteren har slitt med depresjon og selvmordstanker i flere år, men det har aldri vært så ille som nå.

– De sier at hun er trygg når hun er der inne, men hvordan kan jeg vite det? Jeg vet absolutt ingenting. Jeg får bare telefon hvis hun skader seg selv eller stikker av.

Sluppet ut av sykehuset

Hun mener at flere av de ansatte vet for lite om søsterens tilstand. Silje hevder søsteren flere ganger har blitt sluppet ut av sykehuset sammen med folk det ikke er meningen hun skal være sammen med.

Søsteren blir passet på av vikarer som ikke vet hvor alvorlig situasjonen er, mener hun.

– De må begynne å lytte til pårørende. De som jobber der må være kjent med diagnosene og hva den enkelte lider av, sier Silje.

– Jeg vil heller ha mer tvang på henne, for det er ikke hun som fremkaller alt dette – det er sykdommen.

SUS beklager glipp

– Det skal egentlig ikke glippe, men i denne saken har det tydeligvis skjedd, sier Målfrid Frahm Jensen, erfaringskonsulent ved psykiatrisk divisjon i Stavanger.

– Når mennesker jobber med mennesker, så vil det skje feil. At det skjer med personer som står i fare for å ta eget liv, synes jeg er sterkt beklagelig, fortsetter hun.

Det skal egentlig ikke glippe, men i denne saken har det tydeligvis skjedd.

Målfrid Frahm Jensen, erfaringskonsulent ved psykiatrisk divisjon i Stavanger.

Sjeflege ved psykiatrisk divisjon, Kjetil Hustoft, erkjenner at det ikke alltid er de som kjenner pasienten best som er på jobb, men understreker at det alltid er på plass folk som vet det viktigste om pasienten.

– Vi har en utfordring når vi driver 24 timer i døgnet, sier han.

Frahm Jensen minner også om at det er vanskelig å finne nok kvalifisert personell.

– Vi er kjent med at det er mye ekstravakter og folk som jobber uten helserelatert utdanning.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Psykiatrisk div ved SUS

Sjeflege ved Psykiatrisk divisjon ved Stavanger universitetssjukehus, Kjetil Hustoft, og erfaringskonsulent Målfrid Frahm Jensen.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Avviser mer tvang

Frahm Jensen beklager hvis pårørende ikke blir tilstrekkelig involvert, og erkjenner at sykehuset har et forbedringspotensial i måten de møter pårørende på.

– Hvis det finnes en pårørende som har veldig mye kunnskap, så er det klart at helsepersonalet da skal lytte til den personen – og de bør ta den personen med på råd. Dette er det ingen tvil om, og hvis det skjer en glipp der, må vi bare beklage, sier hun.

Ingen ønsker at det skal være total kontroll over et menneske.

Kjetil Hustoft, sjefslege ved Psykiatrisk divisjon ved Stavanger universitetssjukehus.

Ifølge Hustoft er det vanskelig å vurdere selvmordsrisiko, men avviser at mer tvang er løsningen.

– Ingen ønsker at det skal være total kontroll over et menneske. Vi ønsker at pasienter, så langt det lar seg gjøre, skal ta ansvar for eget liv, så skal vi bistå med all den kunnskapen vi kan for å tilrettelegge for at det livet blir best mulig, sier han.

Har fått kritikk

28 personer har hittil i år tatt livet sitt mens de var innlagt ved norske sykehus, ifølge Statens helsetilsyn. I fjor tok totalt 105 pasienter livet sitt.

Psykiatrisk divisjon har de siste årene fått kritikk for sin håndtering av pasienter med selvmordsrisiko.

– Vi gjør av og til feil som alle andre, men vi kan alltid bli bedre, sier Hustoft.

Ifølge Hustoft vurderer SUS i dag selvmordsrisiko på alle pasienter som blir innlagt. SUS er også en del av den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen, hvor det lages bedre rutiner for vurdering av selvmordsrisiko før utskriving av pasienter – og før disse drar på permisjon.