NRK Meny
Normal

Frykter for fremtiden til 4500 gårdsbruk

Landbruksforskere mener Venstres forslag om å øke matmomsen til 24 prosent kan være katastrofalt for norske bønder.

Gården til bonde Marit Epletveit på Gjesdal i Rogaland

Dersom venstre får gjennomslag for forslaget om matmoms vil det slå dramatisk ut for mange bønder, mener Nilf. Bildet er fra gården til bonde Marit Epletveit på Gjesdal i Rogaland.

Foto: Mari Friestad/NRK

I Venstres alternative statsbudsjett foreslår partiet å øke matmomsen fra 15 til 24 prosent. Unntaket er økologiske matvarer og frukt og grønnsaker, som blir momsfrie om Venstre får bestemme. Partiet mener det vil bidra til et sunnere kosthold og mer miljøvennlig landbruk.

Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf) anslår at momsøkningen for kjøtt og melk vil føre til at kjøttforbruket faller med 10 prosent og melkeforbruket går ned med 5 prosent, ifølge Nationen. Og når forbruket stuper, vil mange bønder bli nødt til å kaste inn håndkle.

– Antallet bønder vil bli redusert med et slikt virkemiddel. Med en reduksjon i forbruket, vil brukene miste salgsinntekter og tilskudd. Arbeidskraft vil forsvinne ut av jordbruket, sier Klaus Mittenzwei, forsker i nasjonal og internasjonal landbrukspolitikk i Nilf til avisa.

Iselin Nybø

Stortingsrepresentant Iselin Nybø (V) sier partiet er uenig i det hun kaller NIFs påstander om Venstres forslag til endringer i momssystemet.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Stimulans mot sunnere kosthold

Stortingsrepresentant Iselin Nybø (V) sier partiet er uenig i det hun kaller NIFs påstander.

– Vi har lagt frem vårt forslag til statsbudsjett for 2015 denne uken og foreslår der en omlegging, fornying og forenkling av momssystemet. Vi vil at økologiske produkter, frukt og grønt fritas for moms. Det betyr en kraftig stimulans mot et sunnere kosthold og et mer miljøvennlig landbruk, sier Iselin Nybø, Venstres stortingsrepresentant fra Rogaland.

Hun sier at Venstre vil stimulere til å gjøre grønne valg gjennom skatte og momssystemet.

– Vi er nok ikke enig i de påstander som kommer fra Nilf, og mener at man ikke må glemme at landbruket har en rekke støtteordninger og tiltak som vil hindre det omfanget av konsekvenser som de beskriver - samtidig som vi klarer å skape et grønnere og sunnere samfunn, understreker Nybø.

– Alvorlige tall

Merete Furuberg 5. beb. 2014

Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Foto: Knut Sveen / NRK

Landbruksforskeren anslår at i alt 4575 gårdsbruk kan måtte sette kroken på døra dersom forslaget blir vedtatt. Det er over 10 prosent av brukene som søker om landbruksstøtte i år.

– Det er veldig alvorlige tall med tanke på at det viktigste nå er å øke norsk matproduksjon i hele landet. Partiene ønsker jo det selv, men dette forslaget vil føre til det motsatte. Dette er skikkelig alarmerende for norske bønder, sier leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til avisa.

Per Skorge

Per Skorge, generalsekretær i Norges Bondelag.

Foto: Eivor Eriksen, Norges Bondelag

Også generalsekretær i Norges Bondelag, Per Skorge, ser på forslaget som en trussel mot bøndene og norsk landbruk.

– Grensehandelen vil øke, og norsk produksjon vil oppleve en tilsvarende reduksjon. Det er en alvorlig trussel når vi kjenner til dagens situasjon i distriktene. Produksjonen har gått gradvis nedover, og det blir dekket av økt import. Vi har allerede en lav selvforsyningsgrad i Norge, og dette vil svekke den ytterligere, sier han.