Hopp til innhold

Foreslår å flytte filmfestivalen til Stavanger

Aftenpostens filmanmelder mener Den norske filmfestivalen bør flyttes sørover. Næringslivet i Haugesund mobiliserer til motmæle.

Amandaprisen 2013, Haugesund

I fjor overrakte kulturminister Hadia Tajik Amandakomiteens ærespris til filmregissør Bent Hamer under filmfestivalen i Haugesund.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg mener Filmfestivalen bør forbli i regionen, men flyttes til Stavanger, kommenterer filmanmelder Kjetil Lismoen i gårsdagens Aftenposten.

Den norske filmfestivalen åpner i morgen. Det er siste gang Gunnar Johan Løvvik er festivalsjef etter 27 år i jobben og hovedaksjonær Film & Kino vurderer å selge seg ut. Et veiskille, mener Lismoen.

– Jeg setter det på spissen. Nå må Haugesund bestemme seg for hva de vil med festivalen. Jeg opplever at ingen spør seg hva som skjer når Løvvik, som har betydd så enormt mye, trer av som festivalsjef, sier Lismoen til NRK.

Kjetil Lismoen

Kjetil Lismoen mener politikerne i Haugesund må ta grep om filmfestivalen.

Foto: Rushprint

– Oppløsningstendenser

Han tror det blir problematisk for den som skal ta stafettpinnen videre etter Gunnar Johan Løvvik.

– Nå har eierne økonomiske problemer og politikerne i Haugesund krangler om lønnen til festivalsjefen. Jeg opplever det som oppløsningstendenser, og savner en tydelig vilje til å prioritere festivalen, sier Lismoen.

Lismoen, som også er redaktør for filmmagasinet Rushprint, understreker at selv om mange tror det, startet ikke filmfestivalen i Haugesund.

– Den norske filmfestivalen var ambulerende i starten, så det er ikke skrevet i stein at den skal ligge i Haugesund. Jeg mener den fortsatt bør ligge der, men kommunen og eierskapet må bestemme hva de vil med den. Jeg tror ikke de har tenkt så nøye gjennom det, sier han.

– Mye som taler for Stavanger

Og derfor, for å sette det på spissen, og be politikerne ta grep, foreslår han at filmfestivalen kan flytte sørover.

– I Stavanger er det et livskraftig filmmiljø og i tillegg er det tilgang til sponsorkroner. Det er en internasjonal by med en internasjonal flyplass. Hvis man skal fremheve styrker og svakheter er det en rekke ting som taler for Stavanger, sier Lismoen.

Daglig leder Jarle Bjørknes i Filmkraft Rogaland forstår argumentene for Stavanger, men mener festivalen bør være i Haugesund.

– Det er viktig for oss er å ha Filmfestivalen i Rogaland og i Haugesund. Amanda er en institusjon i Haugesund og byen er et utmerket sted for filmfestivalen. Dersom den må flyttes vil vi jobbe for å beholde den i Rogaland. Den er veldig viktig for filmmiljøet her, sier

Ordføreren: – Vil beholde festivalen

Haugesunds politikere og kulturpersonligheter reagerer på at en flytting til Stavanger nevnes.

Petter Steen jr.

Haugesundsordfører Petter Steen jr. oppfordrer byens befolkning til å holde fast på filmfestivalen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er kolossalt viktig at vi beholder den. Men vi må også innimellom tåle at det blir diskusjoner om veien videre, uten at det må tolkes som at Haugesund ikke lenger ønsker å være vertsby, sier ordfører Petter Steen jr. til Haugesunds Avis.

Han skal nå i gang med forhandlinger om aksjonæravtalen mellom eierne Film & Kino, Rogaland fylkeskommune og Haugesund kommune.

– Forhandlingene om aksjonæravtalen blir veldig viktige. Der legges rammene for den videre driften. Heldigvis er det bred politisk enighet i Haugesund om at vi ønsker å beholde festivalen. Jeg er overbevist om at lokalpolitikeren kommer til å gjøre alt for å få det til, sier ordføreren.

– En del av rammeverket

– Tar Haugesund filmfestivalen for gitt, er det over og ut. Vi må huske på at om du spør folk i Norge om Haugesund, er det Filmfestivalen de forbinder oss med. Festivalen gir også tyngde til kulturen i Haugesund, den er en del av rammeverket. Det i seg selv gjør den viktig, sier Sveinung Stensland (H) til avisen.

Administrerende direktør Egil Severeide i Haugesund-regionens næringsforening oppfordrer til mobilisering for å beholde festivalen i Haugesund.

– Forsvinner Filmfestivalen vil det være et stort nederlag. Det må rett og slett ikke skje. Sammen med FK Haugesund er Filmfestivalen den sterkeste merkevaren regionen har. Den er bygget opp gjennom flere tiår, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland