Hopp til innhold

Frykter flere og flere lærerkrav

– Gir vi etter nå, så kommer bare KS med nye krav neste gang, sier Stavanger-lærer Ketil Nøkleby Andersen. Kampmoralen er på topp den første dagen av lærerstreiken.

Lærere som streiker

Lærerne Ketil Nøkleby Andersen og Svein Harald Torgersen ved Revheim skole i Stavanger er på plass, første streikedag. – Vi ønsker å få bedre arbeidsforhold, slik vi kan få gjort en bedre jobb og på sikt få de rette menneskene til å bli lærere, sier Andersen.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Vi treffer lærerne Ketil Nøkleby Andersen og Svein Harald Torgersen utenfor inngangen til Revheim skole i Stavanger. Det er dag én av den lenge varslete lærerstreiken.

– Hvis vi ikke streiker, risikerer vi lærere å få en helt annen arbeidstid, sier Andersen.

Han er ikke i tvil om at streik er rette vei å gå, selv om det vil gå ut over tusenvis av skoleelever. Andersens standpunkt minner om det lærere over hele landet har sagt siden i vår: Gir vi etter for kravene fra KS i denne omgang, blir kravene tøffere i neste. KS organiserer kommuner og fylkeskommuner i Norge, og står på arbeidsgiver-siden i lærerkonflikten.

– Vi er voksne mennesker som har vært i skolen lenge, så vi vet at sier vi A, så må vi si B, sier han.

Nekter å gi etter

«A» i denne sammenhengen vil si kravet om 7,5 timer bundet arbeidstid i uka for lærerne.

– Gir vi etter for dette, så vet vi at hvis vi skal forhandle om arbeidstid seinere, så kommer de med nye krav igjen, sier Andersen.

Totalt 5500 lærere i hele landet legger i dag ned arbeidet. Stavanger og Bergen er hardest rammet. I Rogaland er 850 lærere ved 15 skoler tatt ut i streik – foreløpig.

Partene i konflikten er kalt inn til møte hos riksmekler Nils Dalseide i ettermiddag.

– Det er dette som kalles mistillit?

– Ja, men det er ikke vi som har mistillit, det er de som har mistillit til oss. Derfor setter vi nå foten ned, men dette skulle vi egentlig gjort i vår, sier Andersen.

– Ønsker samarbeidskultur

Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS sa til NRK før helga, at KS aldri kom med et krav om 7,5 timer. Det var riksmeklerens forslag, hevder han.

– Det var veldig viktig for KS å få en avtale som legger til rette for å utvikle en samarbeidskultur i norsk skole. Det mekleren la fram syntes vi ivaretok dette på en tilfredsstillende måte, sa Sundnes til NRK.

– Elevene taper

Også Andersens kollega, Svein Harald Torgersen, er klar for kamp, men det er med en bismak:

– Jeg tenker på elevene, det er de som taper på dette. I en vanlig bedrift så er det arbeidsgiver som får svi hvis man streiker. I skolen er det elevene det går utover, og det er fryktelig trist, sier Torgersen.

LES OGSÅ: – Lærarane er klare for å kjempe hele høsten