Hopp til innhold

Frykter ekstremsport-ulykker

Myndighetene frykter flere ulykker når ekstremsport-aktiviteter blir stadig mer populære. Nå utarbeider de en veileder for å analysere risiko.

Havrafting i Bodø
Foto: NRK

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, frykter flere ekstremsport-ulykker i forbindelse med firmaturer og utdrikningslag.
Mange firmaer tilbyr klatring, rafting og fallskjermhopping til spesielle anledninger.
Stadig flere blir med på slike opplegg, men sikkerheten er noen ganger så dårlig at uerfarne folk ikke bør være med, mener avdelingsleder Gunnar Wold i DSB.

- Noen av dem inneholder hasardiøse opplevelser som kanskje ikke de fleste er trente til å holde på med, sier Wold.

Mange tilbud

Fallskjermhopping, fjellklatring, elverafting, fjordrafting - det mangler ikke på tilbud til de som vil gjøre noe spesielt ut av firmaturen eller utdrikningslaget. Og som regel er det bare krevende og moro.

- Fra tid til annen dukker det opp aktiviteter som kanskje ikke er så veldig godt planlagt og gjennomtenkt og som kan medføre fare. Bodyrafting i Saltstraumen og havrafting er aktiviteter som har kommet i det siste og  som kan  medføre fare for personer, sier Wold.

Dødsulykke i Dorgefoss

Lørdag gikk det galt i Dorgefoss i Sirdal i Vest-Agder. Et utdrikningslag hadde engasjert et firma som skulle ta dem med på juvvandring, som inkluderte flere vanskelige partier ute i fossen. En 29 år gammel mann ble sittende fast med foten mens vannet fossa over ham. Han ble liggende under vann i rundt tre kvarter og døde samme dag. Rogaland politidistrikt etterforsker nå denne saken.

- Politiets etterforskning vil ha et fokus knyttet til hvorvidt arrangøren av denne juvvandringen hadde den nødvendige interne kontroll, sier politiadvokat Per Christian Håland.

Sjekke risiko

Til høsten kommer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap med en veileder for risikoanalyser av blant annet ekstremsport-aktiviteter. Direktoratet mener endel firmaer kan reglene for dårlig og ikke forstår det ansvaret de har. Men de som kjøper sånne tilbud må også undersøke det på forhånd.

- Sjekk ut personlig verneutstyr, om det er god nok instruksjon og informasjon om opplegget. I det øyeblikk du går i løypa skal du være rimelig sikker på at dette går bra, sier Gunnar Wold i DSB.