Frykter det blir slutt på stuping i Stavanger

Stavanger svømmehall stenges i to år for oppussing. Leder Dag Bergslien frykter stengingen betyr slutten for Stavanger stupeklubb.

Stavanger Svømmehall
Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Jeg synes det er elendig, sier Dag Bergslien, leder i Stavanger stupeklubb.

Stavanger svømmehall er den eneste hallen i Stavanger kommune som har stupetårn. Når den gamle svømmehallen fra 1971 neste år stenger dørene for å pusses opp i to år, mister stupeklubben sin eneste treningsmulighet.

– For oss blir dette veldig dårlig. Vi kan drive litt rekruttering, men det spør hvor lenge vi beholder de aktive medlemmene. Når det har vært lignende stengninger i andre deler av landet har klubbene som regel gått helt i bunn og så har de måtte bygge seg opp på nytt, sier han.

Fungerer ikke for de voksne

Annamaria Gutierrez

Annamaria Gutierrez er leder for Kommunalutvalget for kultur og idrett.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Kommunen har tilbudt stuperne å trene på enmeter stupebrettene i Kvernevik og på Hundvåg. Det duger for de aller minste, men de eldre trenger trening fra større høyder for å utvikle seg.

– Vi kan prøve å åle oss innpå noen av de andre klubbene i regionen og høre om vi kan trene med dem, men utover det blir det kjempevanskelig, sier Bergslien.

Stavanger stupeklubb har cirka 100 medlemmer hvor 30–40 regnes som aktive.

Bergslien har tidligere fått signaler om at kommunen skulle leie plass i svømmehallen på Dysjaland i Sola – som har et stupetårn på sju meter.

– Men det har tydeligvis ikke gått gjennom, sier stupelederen.

– Visste det ville smerte

Leder for Kommunalutvalget for kultur og idrett i Stavanger, Anne Maria Gutierrez, forstår frustrasjonen.

– Vi har hatt saken to ganger til behandling og bedt administrasjonen se på alle løsninger. Vi fikk svar fra administrasjonen at nabokommunen (Sola) trengte tiden i svømmehallen selv. Vi kan ikke tvinge dem.

Hun skulle ønske de som var bekymret hadde tatt direkte kontakt, men visste at det ville gå utover noen når de stenger så lenge.

– Det er tre store grupper vi må ta hensyn til. De som skal ha svømmeopplæring, publikum og organisert idrett. Vi går inn i en veldig spesiell periode, og det smerter oss når et så godt svømmehalltilbud faller vekk. To år er lenge. Vi visste dette ville smerte, sier Gutierrez.