NRK Meny
Normal

– Burde vært en Økokrimsak

BI-professor Petter Gottschalk tror bevis kan ha gått tapt fordi Rogaland politidistrikt etterforsket innsidesaken mot Fred A. Ingebrigtsen.

BI-professor Petter Gottschalk

Petter Gottschalk foreleste om innsidesaken mot Fred A. Ingebrigtsen på BI Oslo på onsdag.

Foto: NRK

BI-professor Petter Gottschalk er sikker på at forsvarerne til de syv tiltalte i innsidesaken vil bruke kompetansemangel og tidsbruk som hovedargumenter når de skal forsvare sine klienter de neste fem månedene.

Her kan du lese mer om innsidesaken

På mandag kommer innsidesaken mot den ene Acta-grunderen Fred A. Ingebrigtsen opp i Stavanger tingrett, hele 3,5 år etter saken først sprakk i nyhetene.

Les også: Visepolitimesterens ektemann må vitne i innsidesaken

Les også: – Fred Ingebrigtsen ser frem til å komme i gang med rettssaken

Frykter bevis har gått tapt

Petter Gottschalk

BI-professoren Petter Gottschalk er skeptisk til hvordan politiet har fungert under etterforskningen av Fred A. Ingebrigtsen.

Foto: NRK

Det er Rogaland politidistrikt som har drevet etterforskningen, noe flere har satt spørsmålstegn ved. BI-professor Petter Gottschalk er redd bevis har gått tapt.

– Økokrim har kun gitt bistand, og ikke startet egen etterforskning, er det nok?

– Nei, det er ikke nok. Underveis her har mange bevis gått til spille. I de innledende fasene var det veldig viktig å gjennomføre avhør av mistenkte og vitner på en profesjonell måte og det er ikke sikkert det er gjort. Også beslag av dokumenter og bevis vært beslaglagt tidligere og på en mer profesjonell måte. Bistanden ble for passiv i denne saken, slår professoren fast.

Det var i perioden 2004 til 2008 at Fred A. ingebrigtsen ifølge tiltalen skal ha handlet aksjer gjennom familie og forretningspartnere med innsideinformasjon. Spørsmål til hvorvidt dette kan bevises at påtalemyndighetene har ved flere anledninger blitt reist.

Her kan du lese mer om innsidesaken

Les også: Ingebrigtsen tiltales for innsidehandel

Advokat Toril Dale

Medforsvarer for Fred A. Ingebrigtsen, Toril Dale, pakker ut alle dokumentene som skal brukes under hovedforhandlingene.

Foto: Ole Andreas Bø

Forsvarene til de totalt syv tiltalte har tidligere påpekt mangelen på kompetanse hos politidistriktene, og flere har antydet at det vil være noe de vil fokusere på i hovedforhandlingene. Medforsvarer til hovedtiltalte Fred A. Ingebrigtsen, Toril Dale, vil ikke avsløre hva de vil fokusere på, men sier seg enig i en del av kritikken mot etterforskningen.

– På dette tidspunktet, så nært rettsaken vil det ikke være riktig å gå inn på den kritikken vi har kommet med mot kompetansen hos rogalandspolitiet. Men, jeg kan si så mye som at vi er enig med Riksadvokatens uttalelse om at kompetansen knyttet til økonomisk kriminalitet bør samles sentralt.

Les også: Bakgrunn: Dette er innsidesaken

Tok ikke saken

I dag sitter Økokrim sentralt, og det er de som velger hvilke saker de vil etterforske. Gottschalk påpeker at de burde hatt samme rolle som Kripos.

– Er jo meningen at politidistriktene skal ta de enklere sakene, mens Økokrim skal ta de vanskelige og mer prinsipielle sakene. Og dette vil jeg definere som en prinsipiell sak, vanskelig sak, og det burde nok ha vært en Økokrimsak.

Rogalandspolitiet har fått noe bistand av Økokrim, men Økokrim sa ved begynnelsen av etterforskningen nei til å ta saken på grunn av kapasitet. Derfor ble det lokale politiet som tok saken.

Fred Ingebrigtsen

Fred A. Ingebrigtsen må møte i Stavanger tingrett på mandag tiltalt for innsidehandel og markedsmanipulasjon.

Foto: Marie von Krogh / SCANPIX

Bakgrunn: Bakgrunn: Dette er innsidesaken

Tror på frifinnelse

Politimester Hans Vik i Rogaland politidistrikt sier til NRK at de ikke ønsker å kommentere påstandene om for dårlig kompetanse på grunn av snarlig rettsakstart.

– Saken står straks for retten med statsadvokaten som aktor. Av den grunn synes jeg ikke det er riktig å kommentere dette fra min side nå, skriver Vik i en e-post.

Mandag starter saken som er berammet til fem måneder i tingretten. Økonomisk kriminalitet og innsidehandel har en strafferamme på alt fra bøter til seks år fengsel.

– Hva tror du om utfallet i saken?

– Det er nok sannsynlig at det blir en frifinnelse i tingretten, og da kommer det an på om politidistriktet anker til lagmannsretten, avslutter Gottschalk.