Frykter at lærere vil slutte i jobben

Dersom KS når frem med sin nye arbeidstidsavtale, er det ikke sikkert at Sola-lærer Arnfinn Fosså vil fortsette med undervisning særlig lenge.

Arnfinn Fosså

Sola-lærer Arnfinn Fosså er bekymret for planene KS har for lærerne.

Foto: Rolv Christian Topdahl

– Jeg er temmelig overbevist om at det kommer til å bli et ras av lærere som slutter, og jeg kan være en av dem, sier Arnfinn Fosså.

65-åringen er lærer på Sola ungdomsskole, og en av 86 lærere i kommunen som er over 60. Han er ikke begeistret for forslaget fra kommunenes organisasjon KS. Forslaget til avtale vil gi lærerne kortere arbeidsdager og flere arbeidsuker.

– Jeg tror at KS bare tenker økonomi, sier Fosså.

For lite tid til retting

Tidligere var Fosså kontaktlærer og underviste i flere fag. Etter at han rundet 60, underviser han kun i matematikk, men i fem klasser. En heftig oppgave, skal vi tro Sola-læreren.

– For min del fører det til at jeg får 125 prøver å rette, og gjennomsnittlig rettetid er mellom 20 og 30 minutter per prøve. Hvis de mener at vi skal få gjort det før halv fire, så er det helt umulig, sier han oppgitt.

Skolesjefen i Sola, John Askeland, deler ikke Fossås bekymringer, men sier de får store rekrurtteringsutfordringer fremover

– Som sagt er en veldig høy andel av våre lærere over 60 år. Om vi tar med de over 50, og ser i et femten års perspektiv, har vi en gigantisk utfordring. Tall tyder på at vi fram til 2027 har behov for å skifte ut halve lærerstaben vår, sier Askeland.

Behovet for nye lærere er derfor svært stort i kommunen.

– Vi er klar over at vi får en kjempestor utfordring, sier skolesjefen.