NRK Meny
Normal

Frykter at folk vil gi opp gründerdrømmen

I august annonserte regjeringen at Vest- og Sørlandet skulle få 60 millioner kroner ekstra til å gi til gründere, men pengene kom først nå. – Altfor sent, konstaterer direktør i Innovasjon Norge Rogaland, Marit Karlsen Brandal.

Marit Karlsen Brandal

Direktør i Innovasjon Norge i Rogaland, Marit Karlsen Brandal, er redd de ikke rekker å dele ut de 60 gründermillionene i løpet av den drøye måneden som gjenstår av budsjettåret.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

På grunn av oljekrisen foreslo næringsminister Monica Mæland (H) i august å bevilge totalt 100 millioner kroner ekstra til gründere og etablerte bedrifter på Vestlandet og Sørlandet. 60 millioner av disse skulle gå til gründere.

Men først fredag denne uken fikk Innovasjon Norge klarsignal til å dele ut pengene.

– Alt for seint, konstaterer direktør i Innovasjon Norge i Rogaland, Marit Karlsen Brandal.

– Vi skulle fått pengene i august, da Mæland sa at vi skulle få mer penger, sier hun.

Vedtatt denne uken

Forslaget måtte behandles og vedtas i Stortinget som alle andre proposisjoner. Det ble behandlet i Stortinget torsdag og ble enstemmig vedtatt. Det er jeg glad for.

Statsekretær Dilek Ayhan

Statssekretær Dilek Ayhan (H) viser til at regjeringens forslag ble behandlet i Stortinget denne uken.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Slik forklarer statssekretær Dilek Ayhan (H) at pengene har latt vente på seg.

– Nærings- og fiskeridepartementet har i dialog med Innovasjon Norge bedt dem forberede seg på at forslaget skulle behandles i Stortinget 19. november. Innovasjon Norge er derfor forberedt på rask søknadsbehandling, for å kunne møte det behovet næringslivet har akkurat nå, sier Ayhan til NRK.

Statssekretæren legger til at i forslaget til statsbudsjett for 2016, som nå er til behandling, har regjeringen foreslått en ytterligere styrking av næringsrettet forskning og innovasjon.

Tom for penger i sommer

Pengepotten som Innovasjon Norge deler ut til gründere, gikk nemlig tom allerede i sommer. Ivrige gründere i oljekriserammede Rogaland bidro særlig til dette. I flere måneder har derfor Innovasjon Norge måttet skuffe håpefulle gründerspirer.

Karlsen Brandal frykter at flere har gitt opp i mellomtiden.

– Hvis de i august får beskjed om at det ikke er mer penger igjen, og at de må vente til januar, så kan jeg tenke meg at noen kutter gründerspiren i seg, og heller prøver å få seg en jobb, sier hun.

– Det er tragisk for de fylkene som nå opplever en stor omstilling, at det blir en brems i tre–fire måneder fordi vi ikke vet om vi får penger.

Redd de ikke rekker å dele ut

Innovasjon Norge har flere søknader liggende, ferdig behandlet, som bare venter på å bli gitt pengestøtte. Men Karlsen Brandal er usikker på om denne bunken er stor nok. Siden i sommer har nemlig pågang av nye søkere avtatt.

Karlsen Brandal er derfor redd de ikke får delt ut alle de 60 millionene fra staten.

– Nå er det bare en drøy måned igjen av året, og da forsvinner pengene igjen, for vi er styrt av budsjetter som varer år til år, sier direktøren.

– Veldig synd

Harald Minge

Administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger, Harald Minge.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger, Harald Minge, synes det er positivt at så mange ønsker å starte opp bedrifter i Rogaland at Innovasjon Norge måtte be om mer penger.

– Derfor er det veldig syn at dette nå stopper på grunn av manglende midler, fastslår han.

Minge minner om at Innovasjon Norge spiller en nøkkelrolle nå som næringslivet på Vest- og Sørlandet sliter, og mener myndighetene bør ta lærdom av dette til neste år.

– Det bør være en mer sømløs ordning der en kan øke den potten jevnt utover året for å møte trykket utenfra, sier Minge.

Oppfordrer til å søke

Med pengepotten fullt opp, håper Karlsen Brandal at gründerspirene nå våkner til live igjen. Hun oppfordrer alle som har en god ide om å sende inn søknad, raskt.

– Så skal vi sørge for en rask behandling! lover Karlsen Brandal.