Hopp til innhold

Frykter at filmfestivalen blir dårligere

Filmfestivalen i Haugesund mister nøkkelpersoner og får mindre pengestøtte. Festivaldirektør Tonje Hardersen og bransjeorganisasjonen Film og Kino frykter at festivalen derfor blir dårligere.

Amandaprisen 2013, Haugesund

I 2013 overrakte kulturminister Hadia Tajik Amandakomiteens ærespris til filmregissør Bent Hamer under Filmfestivalen i Haugesund. Nå frykter filmfolk at festivalen blir dårligere.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tonje Hardersen

Festivaldirektør Tonje Hardersen i Film og Kino.

Foto: Film & Kino

– Det aller verste som kan skje, er at festivalen blir såpass økonomisk svekket at den blir dårligere og ikke like aktuell som den er i dag, sier festivaldirektør Tonje Hardersen.

Filmfestivalen i Haugesund er Norges største filmfestival. Her deles det ut Amandapris hvert år. Nå står festivalen fremfor store utfordringer.

Årsaken er at festivalen delvis er drevet og finansiert av bransjeorganisasjonen Film og Kino. En organisasjon som fra og med neste år mister mange av sine oppgaver. Derfor kommer de ikke til å ha ressurser til å bidra like sterkt økonomisk og kompetansemessig til Filmfestivalen i Haugesund.

Guttorm Petterson i Film & Kino

Guttorm Petterson i Film & Kino.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

– Dette er nok en konsekvens av filmmeldingen og planene for Film og Kino som departementet og kulturministeren ikke har vært klar over, sier Guttorm Petterson, direktør i Film og Kino.

– Nøkkelpersoner forsvinner

Film og Kino eier 60 prosent av festivalen, mens Haugesund kommune og Rogaland fylkeskommune eier 20 prosent hver. Hvert år bruker Film og Kino 1,2 millioner kroner på filmfestivalen. I tillegg er organisasjonen tungt inne i driften av festivalen.

LES OGSÅ: Filmfestivalene mister 7 millioner

Hardersen tror ikke at festivalen forsvinner helt. Det er det faglige nivået som står i fare. Festivaldirektøren frykter at kompetansen som Film og Kino sitter på, ikke lenger skal komme festivalen til gode.

– Siden nøkkelpersoner fra Film og Kino og bidragene til organisasjonen forsvinner, må festivalen tenke helt nytt, sier Hardersen, som også er ansatt i Film og Kino.

– Det er viktig at vi har nok penger, folk og ressurser til å drive festivalen på samme forsvarlige måte, sier hun.

LES OGSÅ: Film: Kunst eller kulturbasert næring?

– Vil få de samme midlene som før

Thorhild Widvey

Kulturminister Thorhild Widvey.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kulturminister Thorhild Widvey deler ikke bekymringen til Hardersen og Film og Kino.

– Departementet skal ikke inn å eie noen festivaler. Filmfestivalen i Haugesund og andre filmfestivaler vil i fremtiden kunne få de samme midlene som de har fått før, sier kulturministeren.

Widvey påpeker at filmfestivalen i Haugesund har egne eiere.

– Jeg antar og jeg forutsetter at eieren sørger for at de har kompetanse nok til å kunne utvikle filmfestivalen også i årene som kommer. At den kompetansen kan finnes ulike steder, det er jeg ikke i tvil om, sier hun.